10 izuzetno bitnih adaba

Znaj, Allah nam olakšao da slijedimo najljepši ahlak, da postoji deset izrazito bitnih normi lijepog ponašanja/ĀDĀBA kojih se muslimani trebaju pridržavati:

 

Prvi: kada sretneš muslimana, nazovi mu selam riječima: “Es-Selāmu ‘alejkum ve rahmetullāhi ve berekātuh!”, a ako on tebi nazove selam, odgovori mu riječima: “Ve ‘alejkumus-selāmu ve rahmetullāhi ve berekātuh!”

 

Drugi: kada htjedneš ući kod nekoga, zatraži izun (dozvolu), stani sa desne strane vrata ili pak lijeve, pa ako ako ti dozvoli da uđeš – uđi, a ako ti kaže: “Vrati se!”, “Ne mogu te primiti!”, “Halali mi!” i sl. – poslušaj ga i vrati se.

 

Treći: spomeni Allaha prije jela i pića tako što ćeš reći: “Bismillāh!” (U ime Allaha!). Jedi desnom rukom i jedi ispred sebe. Kada završiš sa jelom oliži prste i reci: “El-Hamdu lillāh!”

 

Četvrti: govori samo lijepe riječi i razgovaraj uvjek o hajru. Stišaj svoj glas i polahko pričaj. Kada ti se neko obraća – šuti/slušaj ga, okreni se prema njemu i gledaj mu u lice, nemoj ga prekidati. Nemoj upadati u riječ ili preticati u govoru onog ko je stariji od tebe.

 

Peti: kada legneš u postelju uzmi abdest, spavaj na desnoj strani i prouči Ajetul-kursiji. Spoji svoje šake i prouči u njih suru El-Ihlās (Kul huvellāhu ehad), El-Felek i En-Nas, zatim pljucni u šake i istrljaj njima ono što možeš od svog tijela.

 

Šesti: kada kihneš prekriji lice rukom ili odjećom, zahvali se Allahu i reci: “El-Hamdu lillāh!”. Ako ti neko kaže: “Jerhamukellāh!” (Allah ti se smilovao!), ti njemu odgovori sa: “Jehdikumullāhu ve juslihu bālekum!” (Allah vas uputio i popravio vaše stanje!).

 

Sedmi: odupri se zijevanju onoliko koliko možeš, stavi ruku na usta i nemoj govoriti: “Āāāa!”

 

Osmi: kada dođeš na sijelo/predavanje/druženje nazovi selam, sjedni na kraju skupa i nemoj ići ispred drugih. Nemoj sjedati između sunca i hlada. Ne razdvajaj dvojicu koja sjede jedan do drugoga, osim uz njihovu dozvolu. Nemoj nikoga dizati sa mjesta na kojem sjedi. Napravi mjesta onom ko dođe sa zakašnjenjem. Spominji Allaha na skupu, a u najmanju ruku završi sijelo riječima iskupa (keffāretul-medžlis): “Subhāneke Allāhumme ve bi hamdike ve etūbu ilejke!” (Slavljen neka si, o Allahu, i hvaljen, Tebi se kajem!).

 

Deveti: daj pravo putu kada ga koristiš, pa obori pogled, nemoj druge uznemiravati, odgovaraj na selam onom ko ti ga nazove, naređuj na dobro i odvraćaj od zla.

 

Deseti: obuci lijepu odjeću, a najbolja je ona bijele boje, i ne dozvoli da ti odjeća pada ispod članaka (ako je riječ o muškarcima). Kada se oblačiš, započni s desnom stranom, a kada skidaš, lijevom.

 

Šejh dr. Salih b. Abdullah el-‘Usajmi, hafizehullahu te’ala

Preveo: Amir I. Smajić

Medina, 17. safer, 1438 god.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.