5 neobičnih religijskih zdanja modernog doba

Među najimpresivnijim građevinama na svetu nalaze se i brojne bogomolje. Vjekovima su se u različitim kulturama za religijsku arhitekturu izdvajala velika sredstva. Evo nekih hramova, crkava, džamija, i drugih religijskih konstrukcija koje će vas svakako zadiviti neobičnim dizajnom.

Katedrala Svete Marije u San Francisku, u Kaliforniji. Dovršena 1971. godine, ova rimokatolička katedrala ima paraboličnu krovnu konstrukciju koja stvara iluziju krsta
Hram Hristove zajednice u Misuriju. Mormonski hram podseća na spiralnu školjku nautilusa sa krovom od nerđajućeg čelika visine 91 metar.
Hram svih religija ili Univerzalni hram u Kazanju, prestonici Republike Tatarstan u Rusiji. Trenutno se nalazi u fazi izgradnje, koju je 1994. započeo lokalni filantrop Ildar Hanov. Imaće 16 kupola, koje će simbolizovati 16 velikih svetskih religija, uključujući one koje se više ne praktikuju.
Kapela za kadete Vazduhoplovne akademije u Kolorado Springsu, SAD. Izgrađena je 1956-1962. u ekspresionističkom stilu i smatra se klasičnim primerom modernističke arhitekture. Najupečatljiviji aspekt ove kapele je niz od 17 šiljatih kupola. Prvobitni dizajn je predviđao 19 kupola, ali je njihov broj smanjen iz finansijskih razloga.
Džamija u Rijeci, u Hrvatskoj. Zvanično otvorena 4. maja 2013. kao prva džamija u ovom gradu, a treća u Hrvatskoj. Kupola je iz pet zasebnih delova koji vizuelno čine jedan objekat.

 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.