5 razloga zbog kojih ćete željeti Intelove Core i9 CPU-e i 3 razloga zbog kojih nećete

Nije samo visoka cijena jedini razlog koji će vas odvratiti od najnovijih Intelovih čipova.

Na Computex 2017, Intel je najavio novu seriju stolnih procesora, pod nazivom Core X. To je high-end platforma za vlasnike stolnih računala koji žele gurati još više performansi preko overclockiranja, igrati igre na 4K i procesirati video datoteke velikom brzinom.

Glavni krivac bit će novi Core i9 procesori, koji su prvi procesori koji imaju Core i9 marke, jer svi znamo da su prethodni procesori nosili imena Core i3, i5 ili i7. To će biti izravni udar na AMDove nove čipove visokih performansi Ryzen, označavajući ozbiljnu bitku na vrhu procesorske snage i performansi.

Evo zašto ćete željeti jedan od novih Core i9 procesora:

  • Core i9 će uključivati ​​i 18-jezgreni model bez konkurencije (po broju procesorskih jezgri), uz verzije 10, 12, 14 i 16 jezgri. To se odnosi na broj pojedinačnih procesorskih jedinica. što znači da će CPU moći podnijeti više različitih zadataka odjednom.
  • Ti novi čipovi uključuju Intelov ažurirani Turbo Boost 3.0, koji omogućuje procesoru privremeno i kratkotrajno eksplozivno povećanje snage bez pregrijavanja procesora.
  • Gotova računala i DIY komponente s novim Intelovim čipsetom X299, poput matične ploče odmah će biti dostupni, tako da ćete moći odmah složiti svoj novi Core i9 stroj ili kupiti već složeni.
  • Intel je dizajnirao novi sustav za hlađenje tekućinom, pod nazivom TS13X, kako bi taj 140 Wattni TDP čip bio pod kontrolom (ali ćete ga morati kupiti odvojeno za oko 100$).
  • Intel tvrdi da će to biti do 15% brže od bivših CPU serija, Broadwell-E.

 

Ali, unatoč svemu tome, evo zašto vjerojatno nećete poželjeti jedan od tih novih Core i9 procesora:

  • Oni će koštati suludo skupo. Intel najavljuje cijenu od  1.999 dolara za 18-jezgreni Core i9-7980XE, plus cijena ostalih komponenti vašeg novog računala. Ostali Core i9 procesori koštat će 999 dolara i 1699 dolara. “Malo” ipak previše zar ne?
  • Ovi čipovi su samo za stolna računala, barem za sada. To znači da su laptopi, tableti i hibridni prijenosnici za sada na ledu.
  • Noviji, još brži Intelovi čipovi su na horizontu, budući da Intel već najavljuje već nove (neaslužbene) procesore 8. generacije pod kodnim imenom “Coffee Lake” Core i-serija, koja će biti 30 posto brža od trenutne sedme generacije čipova.

Prvi Intel Core i9 CPU-ovi idu u prodaju u lipnju, a vrhunski modeli očekuju se u kolovozu ove godine.

Piše: D.Ž.

pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.