Aerodrom u centru grada: Iz sandžačkog gradića letjelo se za Beograd i Ljubljanu

Prije nešto više od mjesec dana objavljena je tužna vijest da je 36-godišnji Davor Bakić poginuo kao pješak kada je na njega, na pisti aerodroma Berane, naletio automobil Golf “dvojka”.

Uz ovaj tragični događaj objavljena je i slika mjesta incidenta koja je javnost upoznala s malo poznatim podatkom – da u Beranama, malom gradu u crnogorskom dijelu Sandžaka, postoji aerodrom s asfaltnom pistom.

Danas je aerodrom napušten, ali je zanimljiva historija ovog objekta, pokazatelj da je u gradiću koji nikad nije imao više od 12 hiljada stanovnika bilo moguće organizirati zahtjevni avionski saobraćaj.

Za one koji ne znaju: U periodu od 1949. do 1992. godine, Berane su nosile naziv Ivangrad, i upravo u tom periodu aerodrom je proživio zlatno doba.

Aerodrom Berane otvoren je još 1935. godine da bi u narednih četvrt stoljeća uglavnom korišten kao vojni objekt.

Historija civilne avijacije počinje 21. jula 1961. otvaranjem JAT-ove linije Beograd-Ivangrad koju su koristili turisti pri dolasku na planinu Bjelasicu. S manjim prekidima, do 1971. godine u Ivangrad su slijetali avioni Douglas DC-3 kojima je bila dovoljna i zemljana pista.

Nakon rekonstrukcije i asfaltiranja piste u dužini od 1900 metara, aerodrom je ponovo otvoren 5. maja 1975. godine, kada je zagrebačka kompanija Pan Adria obnovila liniju Beograd-Ivangrad, ovaj put modernijim avionom Fokker F227B. Pan Adria je ubrzo propala, a ivangardski aerodrom ostaje bez redovne linije.

Posljednji pokušaj oživljavanja civilnog avionskog saobraćaja iz Ivangrada desio se početkom ‘80-ih godina prošlog stoljeća. Slovenska kompanija Inex-Adria Aviopromet (današnja Adria Airways) obavila je više promotivnih letova iz Ivangrada za Beograd i Ljubljanu u tada najmodernijem turboelisnom avionu Dash 7, ali do otvaranja redovne linije nije došlo.

Vlasti u Podgorici godinama najavljuju stavljanje u funkciju beranskog aerodroma, špekulira se da bi nakon ulaska Crne Gore u NATO pakt aerodrom trebao ponovo dobiti vojnu namjenu, ali još nema konkretnih poteza. A asfaltirana pista i ruševna aerodromska zgrada služe kao podsjećanje na neka prošla vremena…

(Radio Sarajevo)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.