“Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi i željeznica, ovaj će se narod raseliti”

Prof. dr. Dragoljub Jovanović 1932. godine

“Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti…” napisao je, između ostalog, profesor Univerziteta u Beogradu prof. dr. Dragoljub Jovanović u tekstu pod naslovom “Željeznica u Sandžaku” objavljenom u 18. broju lista “Sandžak” 1932. godine.

Profesor Jovanović u tekstu govori o planovima austrougarske da željeznicom spoji Sarajevo sa Skopljem preko Sandžaka i Kosova.

On u tekstu čak iznosi tvrdnje da je postojao i projekat koji je uradila austrougarska administaracija, ali da kraljevska vlast u Beogradu nije pokazala interesovanje za tako nešto, pod izgovorom visoke cijene željeznice. Još tada je razmatrana trasa Banja Luka – Jajce – Sarajevo – Uvac – Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar – Mitrovica – Skoplje.

Na kraju teksta Jovanović konstatuje: “Siromašni Sandžak, bogat zdravim i svesnim građanima, bio bi u boljem položaju nego danas. Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti.“

Interesantno je da se nakog 85 godina u Sandžaku ništa nije promijenilo. Ovaj kraj i dalje nema puteve, nema željeznicu, nema… Jedino se narod iseljava!

Izvor: SandzakPRESS.net

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker