“Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi i željeznica, ovaj će se narod raseliti”

Prof. dr. Dragoljub Jovanović 1932. godine

“Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti…” napisao je, između ostalog, profesor Univerziteta u Beogradu prof. dr. Dragoljub Jovanović u tekstu pod naslovom “Željeznica u Sandžaku” objavljenom u 18. broju lista “Sandžak” 1932. godine.

Profesor Jovanović u tekstu govori o planovima austrougarske da željeznicom spoji Sarajevo sa Skopljem preko Sandžaka i Kosova.

On u tekstu čak iznosi tvrdnje da je postojao i projekat koji je uradila austrougarska administaracija, ali da kraljevska vlast u Beogradu nije pokazala interesovanje za tako nešto, pod izgovorom visoke cijene željeznice. Još tada je razmatrana trasa Banja Luka – Jajce – Sarajevo – Uvac – Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar – Mitrovica – Skoplje.

Na kraju teksta Jovanović konstatuje: “Siromašni Sandžak, bogat zdravim i svesnim građanima, bio bi u boljem položaju nego danas. Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti.“

Interesantno je da se nakog 85 godina u Sandžaku ništa nije promijenilo. Ovaj kraj i dalje nema puteve, nema željeznicu, nema… Jedino se narod iseljava!

Izvor: SandzakPRESS.net

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.