Alije Izetbegović – poštovani intelektualac u islamskom svijetu

Izvor: Akos.ba - Piše: Admir Lisica

Četrnaest godina od smrti Alije Izetbegovića je prošlo, a uspomena na ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca se u našoj domovini čuva. Također veliko poštovanje prema liku i djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ukazuje se i izvan granice naše države. Prije svega potrebno je istaći da je Alija Izetbegović u Republici Turskoj veoma cijenjena ličnost. Prvog predsjednika Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj smatraju i za jednog od najvećih mislioca u 20. stoljeću.

Vijest od prije nekoliko mjeseci da je jedna škola u dalekom Pakistanu dobila ime po Aliji Izetbegoviću ide u prilog tezi da je on veoma poštovana ličnost širom svijeta, posebno onog islamskog. Mišljenja stranih državnika o njemu sasvim sigurno govore mnogo, a većina njih na Aliju Izetbegovića gleda kao na velikog borca za nezavisnost Bosne i Hercegovine i njeno očuvanje. Svjetskim liderima je jasno šta je Alija Izetbegović predstavljao za Bosnu i Hercegovinu, a sama činjenica da je čitav svoj radni vijek posvetio islamu i državi Bosni i Hercegovini riskirajući u više navrata i svoj život dovoljan je pokazatelj njegove vrijednosti za narod Bosne i Hercegovine.

Nažalost u Bosni i Hercegovini ima i određen broj onih koji ne žele sebi da priznaju kakvu je ulogu Alija Izetbegović imao u kreiranju države Bosne i Hercegovine, te jačanju bošnjačke nacije. Razni mitološki istupi koji imaju za cilj diskreditovanje Alije Izetbegovića polako gube svoj kredibilitet, a svakako je najpoznatiji mitološki istup vezan za famoznu izjavu o „zlatnim kašikma“.

Sviđalo se to nekome ili ne, činjenica je da Alija Izetbegović u islamskom svijetu važi za neprikosnovenog mislioca, te velikog intelektualca, čij je srednji put u poimanju svakodnevnice posebno one političke primjer mnogim liderima današnjice kako se treba nositi prema svim političkim izazovima koje današnje okolnosti nameću.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.