AMD: Hej Intel, i mi imamo puno CPU jezgri također!

Nova linija Ryzen 9 procesora ima skoro isti broj jezgri kao i Intelovi najnoviji čipovi, a na ljeto su već u trgovinama. Naime AMDova 16-jezgrena Ryzen 9 serija 1998X CPU, kao direktna konkurencija Intelovoj 18-jezgrenoj Core i9 za high-end stolna računala.

 

amd ryzen 9

 

Jučerašnja najava AMD-a, u Taipeiu na Computexovoj pressici, prenosi da će novi CPU-i biti isporučeni već na ljeto ove godine. Ovaj potez možemo protumačiti kako AMD pokušava nadoknaditi blagu prednost Intela i Nvidiae, u novim CPU i GPU proizvodima. U 2016. godini tržišni udio AMD-a u stolnim računalima bio je na najnižem mjestu u zadnjem desetljeću, a radi na samo 13 posto računala, u usporedbi s Intelovim 87 posto, prema IDC-u.

Novi Ryzen 9 procesori, pod kodnim nazivom “Threadripper”, temelje se na AMD-ovoj Zen-core arhitekturi, s osnovnim modelom od 10 jezgri na CPU-u. Svi čipovi u seriji Ryzen 9 podržavaju četverokanalni DDR4 memoriju. Veliki tajvanski brandovi poput Asrock, Asus, Gigabyte i MSI imat će matične ploče spremne kada čip dođe na tržište u slobodnu prodaju. Cijena nije objavljena, ali očekuje se da će čipovi biti vrlo konkurentni naspram Intelovih.

Nadalje, AMD ne prihvaća nadmoć Nvidijinih GPU-ova, jer se uveliko šuška o novoj Radeon RX Vega kartici, koja ima za cilj konkurirati najsuvremenijim Nvidijinim GeForce GTX 1080 karticama. Više detalja o performansama Radeon RX Vega bit će objavljeno u srpnju na sajmu računalne grafike Siggraphu 2017 u Las Vegasu.

 

amd vega frontier edition

 

Drugim rječima, ako želite biti među prvima koji će u rukama imati Radeon RX Vega GPU, imate mogućnost osjetiti Radeon Vega Frontier Edition koja će biti dostupna već od 27. lipnja ove godine. Iako će ova verzija biti namjenjena više znanstvene svrhe i neće biti dobra za gaming kao RX verzija.

Na kraju, AMD je također najavio novu platformu za prijenosna računala, Ryzen Mobile, koja će sadržavati Zenove procesore i Vega-bazirane grafičke kartice. Uz isporuku boljih performanse od konkurencije, AMD također najavljuje i bolje performanse baterije. Ryzen Mobile će krenuti u proizvodnju u drugoj polovici ove godine.

 

 

Piše: D.Ž.

pchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.