Amerikanac: Novi Pazar mi je ukrao srce

Obišao cijelu bivšu Jugoslaviju

Amerikanac Met Majncer (29) živeo je u Srbiji devet meseci i preko programa razmene studenata radio kao nastavnik engleskog. Srbija za njega zato nije samo zemlja koju je posetio turistički, već zemlja iz koje je otišao pun utisaka i koju će uvek i svuda preporučiti.

Majncer je devet meseci živeo u Novom Pazaru, za koji kaže da mu je “ukrao srce” i najviše mu se svideo u Srbiji, zajedno sa Suboticom. On je radio u Novom Pazaru, ali stigao je da obiđe mnoga mesta i upozna ljude i našu tradiciju.

On dodaje da pre dolaska nije bio siguran kako će ga ljudi prihvatiti pošto je Amerikanac, ali je na kraju imao osećaj da je svuda u Srbiji bio dobrodošao. Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, hrana i ljudi.

– Ćevapi i Karađorđeva šnicla su sjajni specijaliteti, ali i ima i lokalnih, kao što su mantije u Novom Pazaru. Svima ću pričati koliko je sjajna kuhinja, ali i ljudi. Gde god da sam otišao, bili su spremni da se potrude i učine da se osetim počastvovanim – kaže sagovornik.

Pored Novog Pazara, najviše je oduševljen kanjonom Uvca i Suboticom.

– Pogled na reku koja meandrira sa vrha litica na Uvcu je jedan od najlepših prizora koje sam ikada video.

– Uspeo sam da odem u svaku zemlju bivše Jugoslavije. Voleo bio da sam u Srbiji živeo duže, pošto mi je omiljena. Svima bih preporučio put do Beograda, turu po Vojvodini, obilazak Novog Pazara, Kopaonika i Đavolje varoši – dodaje ovaj Amerikanac.

Porodica i prijatelji pitali su ga šta je najlepše na Balkanu, a on kaže da su to Sarajevo, Plitvička jezera i Kotorski zaliv.

(Kurir)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.