“Android Go” – OS koji će popraviti jeftine telefone

Kada nova verzija Androida ugleda svjetlo dana, to je najčešće velika stvar. S novim OS-om uvijek dođu nove mogućnosti, hrpa promjena u dizajnu i iskustvu korištenja, a ponekad i vrhunski high-end telefoni, odnosno uređaji. Ali kada se na tržištu krajem veljače pojavio novi Android Go koji je lansiran na 6 uređaja, nije se baš podignula prašina niti je to medijski bilo previše popraćeno. Mnogo važnija vijest je bila dolazak S9 – novog Samsungovog flagshipa.

Razlog tome je što dotičnih 6 uređaja koji dolaze s Go OS-om koštaju ispod 100 dolara i što je Android Go dizajniran za hardverski slabe (i jeftine) telefone.

Android Go se još nazivao i “Android Oreo (Go edition)” je zapravo okljaštrena verzija “originalnog” Androida koji bi trebao pokretati jeftine i low-end uređaje koji nemaju mnogo procesorske snage, imaju malo RAM memorije i malo prostora za pohranu podataka. Također, namijenjen je i onima koji imaju limitiranu Internet konekciju i skupo plaćaju svaki megabajt.

Da bi riješio te probleme, Google je morao napraviti sljedeće:

– Natjerati Android da dobro radi na uređajima koji imaju 1 GB ili manje RAM-a
– Napraviti da Android zauzima mnogo manje mjesta na uređaju
– Smanjiti broj aplikacija s kojima OS dolazi i smanjiti iste na što manje podataka

Iako se možda čini trivijalno, ovo je predstavljalo prilično velik izazov za Google, ali i zabavni razvoj jer je Google mogao eksperimentirati do krajnjih granica.

Kako natjerati OS da radi na slabim telefonima?

Prva točka na listi – “natjerati Android OS da radi bolje na slabijim uređajima” – je zapravo i najzanimljivija točka ali i ona koju ćete najteže uočiti. Svih 6 uređaja na kojima se Android Go vrti rade gotovo odlično bez nekakvih trzanja ili zastajkivanja. Pitanje je ipak kako će se uređaji ponašati s vremenom.

Ipak, postoje dvije različitosti u Android Go-u koje ćete primijetiti i koje su stvarno korisne. Prva je ta što se Google fokusirao da OS zauzima manje mjesta. Srezali su prostor za nekoliko gigabajta – Go zauzima malo više od 3 GB. To je odlično za telefone koji najčešće imaju maksimalno 8 GB prostora u sebi.

Druga stvar je što imate aplikaciju “File Go” koja vam pomaže da upravljate slobodnim mjestom na telefonu. Na nekim telefonima postoji i dodatna aplikacija Datally s kojom možete vidjeti koliko koja aplikacija zauzima mjesta.

android go

Nama je ipak najzanimljivija aplikacija YouTube Go – light verzija “prave” YouTube aplikacije s kojom također možete gledati videe u slaboj, normalnoj i visokoj kvaliteti ali vidite i koliko prostora i prometa određeni video troši.

Fokus na siromašne zemlje svijeta

Na kraju dana, ipak je korisnik taj koji će moći iskoristiti pogodnosti koje mu je Google dao. Ako korisnik zamijeni YouTube Go i Gmail Go, s regularnim aplikacijama, onda su prednosti Android Go-a nestale. Jednostavno ćete prebrzo zapuniti uređaj, memoriju i potrošiti procesorsku snagu da telefon neće moći normalno funkcionirati.

Android Go je u pravilu napravljen da bi poboljšao iskustvo korištenja onim korisnicima koji imaju jeftine i slabe mobitele. Poseban fokus je na Indiji i dijelovima Afrike, no Android Go će biti koristan u svim dijelovima svijeta, u to uopće ne sumnjamo.

Podsjetimo se ipak da još ništa nije gotovo i nema nikakve garancije da će Android Go funkcionirati kako je zamišljen. Ovo nije Googleov prvi takav projekt. Sjetite se da je Google već imao program Android One, ali proizvođači uređaja nisu njime bili oduševljeni pa su ga ignorirali do te mjere da je Google odustao od istoga.

Za sada samo na 6 uređaja

Android Go za sada možete vidjeti na 6 telefona čija je cijena od 50 do 130 dolara. Ako vas zanimaju takvi uređaji to su Nokia 1, Alcatel 1X, ZTE Tempo Go, Lava Z50, Micromax Bharat Go i GM 8 Go. GM je definitivno najljepši od svih spomenutih uređaja, s velikim i relativno dobrim zaslonom, te solidnim performansama.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Što se performansa tiče, one variraju od telefona do telefona. Neki vrte Go bolje od ostalih, dok drugi imaju više mjesta i možda više RAM-a. Ali, kao što smo rekli, sve je na vama. Ako ćete dodati kakve ekstra aplikacije, te modificirati OS, mogli biste ga usporiti. Google vam ništa ne zabranjuje da radite.

Za kraj, imajte na umu da ovo nije “silver bullet” koji će riješiti sve probleme koje Android, odnosno Google ima s low-end uređajima. Go je samo jedan od pristupa problemu i pokušaja da se riješi ovaj problem. Čak i ako se ne riješi problem na ovaj način, ovo je dobar prvi korak u pravom smjeru. No, o tome ćemo malo više čim Android Go bude dostupan i kod nas.

 

Piše: B.P.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.