Apple kupuje aplikaciju Shazam

Cijeli posao je vrijedan 400 miliona dolara, ali će Apple uštedjeti nešto novca od provizije koju je plaćao Shazamu za slanje korisnika na iTunes Store, gdje je moguće kupiti različit sadržaj. Upravo je ta provizija činila većinu prihoda Shazama u prošloj godini, a aplikacija je zaslužna za 10 posto ukupne digitalne prodaje.

Također, ako Apple odluči ugasiti aplikaciju, zadat će težak udarac uslugama kao što su Spotify i Google Play Music, kojima Shazam “prosljeđuje” više od milion klikova dnevno. Shazam ima i ugovor sa Snapchatom. Ipak, još uvijek nije sigurno kako će Appleov potez utjecati na pomenute ugovore.

Najveću korist će Apple imati od Shazamove AR (augmented reality) tehnologije, koja je razvijena nakon tehnologije za vizuelno prepoznavanje iz 2015. godine. Tehnologija omogućava korisnicima da skeniraju magazine, knjige, postere, reklame i druge fizičke proizvode, a nakon toga i prikazivanje 3D animacija, vizualizaciju proizvoda i 360 klipove. Ako Apple poželi napraviti svoju verziju Google Lensa, ovo je dobar temelj.

Shazam je preuzet više od milijardu puta te je popularan već 19 godina.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker