Apple obustavlja proizvodnju iPhonea X na ljeto

Svi smo navikli na uobičajeni ritam kojim Apple jedne godine predstavlja iPhone s većim promjenama u odnosu na prethodnu generaciju, pa naredne godine na tržište dospijeva njegova “nadogradnja”

Prošlogodišnji model pritom obično ostaje u ponudi, ali mu se cijena spušta za 100 ili više dolara. Slično bi trebalo da se desi i ove godine, kada na jesen Apple bude predstavio nasljednika trenutne perjanice iPhone X.

Međutim, pouzdani analitičar Ming-Či Kuo iz kompanije KGI Securities javio je medijima da Apple za svoju “desetku” ima nešto drugačije planove – kompanija će radije nakon uvođenja novog modela iz proizvodnje potpuno povući iPhone X, nego da ga prodaje po nižoj cijeni.

Spuštanje cijene ovog premium uređaja na, na primjer, 900 dolara, dok se na policama nalazi nova verzija od po 1000 i više dolara, kanibalizovala bi prodaju novog modela i umanjila vrijednost brenda koju nosi Appleova perjanica – smatraju u Kupertinu.

Iz tog razloga, iPhone X vjerovatno će se proizvoditi samo do ovog ljeta, kada će svi kapaciteti biti usmjereni na novi model, ili više njih.

Od jeseni tako bi trebalo biti moguće kupiti modele SE, 7 i 7 Plus, 8 i 8 Plus, kao i iPhone X nove generacije.

Osim toga, Ming-Či Kuo predviđa i da će u ponudi biti dva sasvim nova modela – iPhone X plus sa ekranom od 6,5 inča i neimenovani model od 6,1 inča, s Face ID tehnologijom, ali nešto jeftiniji od X linije.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.