Apple priprema vlastiti uređaj za virtualnu stvarnost

Uređaji za virtualnu stvarnost posljednjih su godina zadobili svoju pozornost na tržištu, ali se nekako još uvijek nisu nametnuli kao tehnologija koju je prihvatila masa. Najveći iskorak vrlo vjerojatno je napravio Facebook sa svojim Oculusom, no ni taj uređaj nije doživio masovnu proizvodnju. I dok se mnoge velike kompanije odlučuju na istraživanje i razvoj uređaja za virtualnu stvarnost, Apple je odlučio sačekati još neko vrijeme da tehnologija sazrije.

Posljednjih su se mjeseci mogle čuti neke najave iz Applea kako su započeli s istraživanjem uređaja za virtualnu stvarnost. Dapače, Tim Cook je u nekoliko navrata javno pohvalio tehnologiju virtualne stvarnosti kao nešto što će obilježiti budućnost. Prošle su godine omogućili programerima razvoj aplikacija proširene stvarnosti za iPhone i iPad, što je vrlo vjerojatno samo korak ka realizaciji nekog većeg i značajnijeg projekta. Taj veliki projekt trebale bi biti naočale za virtualnu stvarnost.

APPLE VR

Prema podacima koji su se pojavili u javnosti, Apple planira tržište proširene stvarnosti napasti tek 2020. godine. Na tržištu bi se tada trebale pojaviti naočale za proširenu stvarnost, koje bi po mnogo čemu trebale biti iznad konkurencije. Prije svega, ideja je korisniku omogućiti 8K tehnologiju na svakom oku zasebno, što je rezolucija koja trenutno nije dostupna ni na najmodernijim televizijama. Uz same naočale uređaj bi funkcionirao tek ako bi uz njega korisnik imao dodatni uređaj u kojem će biti smješten hardver. Dakle, raditi će se zapravo o dva uređaja, koji će međusobno komunicirati putem brze veze.

Ipak, u Apple-u su odlučili kako će ovu tehnologiju razvijati vrlo strpljivo i kako se neće nikamo žuriti. Glavnina konkurenata ionako je na tržištu već neko vrijeme, pa nema mjesta panici. Kada se prisjetimo kako je tržište pametnih satova bilo već zasićeno kada se tek Apple uključio, da bi na kraju pametni sad od Apple izdominirao tržištem. Smatraju kako tehnologija za virtualnu stvarnost još nije dovoljno razvijena, a s obzirom da na tržište žele plasirati kvalitetan proizvod na Appleov uređaj za virtualnu stvarnost morati ćemo čekati još najmanje dvije godine.

Piše: M.Ž.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.