Assadova vojska bacila oko 70 hiljada barel – bombi na civile

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) objavila je izvještaj u kojem se navodi da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od jula 2012. do novembra ove godine na civile izvele najmanje 68.334 artiljerijska napada barel-bombama, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se navodi da su Assadove snage 2012. godine na naseljena mjesta izvele 2.314 napada barel-bombama, a 2013. i 2014. godine blizu 15.000 takvih napada godišnje. Najveći broj napada na civile Assadove snage izvele su 2015. godine kada je registrirano 17.318 takvih udara, a prošle godine je na naseljena mjesta režimska artiljerija bacila blizu 13.000 barel-bombi. Tokom proteklih 11 mjeseci ove godine Assadove režimske snage izvele su najmanje 5.931 takvih napada.

Najveći broj napada snage sirijskog režima izvele su u regiji Damaska u kojoj je na naseljena mjesta bačeno 22.149 takvih projektila. Na drugom mjestu je Halep na koji su Assadove snage bacile 13.436 barel-bombi. Na naselja u Deraji bačeno je 9.901 barel-bomba, a na naselja u Hami 8.482 takvih bombi. Iste razorne projektile Assadove snage koristile su i na civile u Idlibu, Homsu, Latakiji, Deir-ez Zoru, Kuneytri, Rakki, Haseki i Suveydi.

Iz SNHR-a također tvrde da su Assadove snage prvu barel-bombu upotrijebile u napadu na naselje Salkin kod Idliba koji je izveden u oktobru 2012. godine.

U izvještaju se navodi da su u napadima barel-bombama ubijeno najmanje 10.763 civila, među kojima je 1.734 djeteta i 1.989 žena.

U tim napadima porušeno je 76 zdravstvenih ustanova, 140 škola, 160 mesdžida i najmanje 50 pijaca i tržnica.

Također se navodi da je sistematska upotreba razornih barel-bombi nepobitan dokaz da su Assadove režimske snage činile zločine protiv čovječnosti u Siriji.

SNHR poziva međunarodnu zajednicu da uvede ambargo sirijskom režimu na uvoz oružja i da procesuira sve koji finansijski i oružano podržavaju zločine.

Barel-bomba je projektil jednostavne i jeftine izrade, a velike razorne moći.

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.