Birmingham – engleski grad u kojem živi 234.000 muslimana

Iako u posljednje vrijeme val islamofobije zahvata veći dio evropskih zemalja potrebno je istaći kako postoje i mnogobrojni pozitivni primjeri odnosa prema muslimanskoj populaciji. Naime, jedan takav primjer su veoma dobro integrisani muslimani u Engleskoj kojih prema zvaničnoj nacionalnoj statistici (Office for National Statistics) ima 3,114,992, što čini 5.4% engleske populacije.

Muslimani u Engleskoj, ali i u ostatku Velike Britanije većinom su integrisani u društvo i doprinose lokalnoj zajednici, što je svakako u pojedinim dijelovima zemlje veoma cijenjeno od strane vlasti. Jedan od primjera dobre integracije muslimana u evropsko društvo je i Birmingham, drugi po veličini engleskih gradova, naravno poslije Londona.

Prema zvaničnim podacima u Birminghamu živi čak 234,000 pripadnika islamske vjeroispovijesti što je veoma značajna brojka. Muslimani u Birminghamu su većinom doseljenici iz Pakistana, Indije, te arapskih zemalja. Zanimljivo je istaći da osim muslimana iz navedenih država manju grupu čine i Bošnjaci, koji se mogu pohvaliti s veoma dobro organiziranom zajednicom u ovom gradu koja ima čak i sopstvene prostore u kojima se čuva naša tradicija.

Primjer da muslimani u Birminghamu imaju veoma dobar položaj je i podatak o prošlogodišnjem bajram namazu koji je u poznatom Green Lane Masjid-u klanjalo oko 100,000 muslimana.

Statistički podaci govore da je od 1991. godine do danas broj muslimana u Velikoj Britaniji u naglom porastu, što je svakako slučaj i s Birminghamom koji neki čak karakterišu kao „glavni grad muslimana u Engleskoj“.

Primjer multietničnosti ovog otočkog grada u kojem protestanti, katolici i muslimani žive skladno može poslužiti kao model i drugim sredinama koje se baš i ne mogu pohvaliti s visokom stopom tolerantnosti kao što je slučaj s Birminghamom.

Izvor:  Akos.ba/Admir Lisica

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.