Bosanska krajina – Škotska u malom

Piše: Fahrudin Vojić

Paris ima Eifelov toranj, Egipat piramide, Kina zid, Austrija Alpe, Hrvatska Jadransko more, a Bosanska krajina ima stare gradove. Dok putujete dolinom krajiške ljepotice Une, jedne od najčistijih rijeka u Europi pogled vam zastaje na brdima i strminama na kojima su ‘obješeni’ stari gradovi i utvrde kao simbol nekadašnje odbrane Krajine od najezde neprijatelja.

Krajina je Škotska u malom

Na strmim liticama u okolini Kulen Vakufa, prkosno stoji stari grad Ostrovica koji svjedoči o nekim davnim vremenima i junačkom životu njegovih mještana. Mnoge su krajiške narodne pjesme nastale upravo tu u srcu, kako je popularno zovu, ljute Krajine. Pored Ostrovice u Dolini heroja području koje obuhvata Orašac, Kulen Vakuf i Klisu, nalazi se još nekoliko historijskih spomenika među kojima i kula Orašac, utvrda Kulenovića na Prkosima i kula bega Kulenovića na Ćukovima.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.