Bosanski franjevci: Čuvari pamćenja državnosti Bosne

Piše: Jasmin Agić

Književnost bosanskih franjevaca ima mnogostruku vrijednost, koja se ne ogleda samo u njenom teološko-didaktičkom aspektu, nego je to i književnost, koja dosta govori o vremenu u kojem je nastala, pa se danas ona s posebnom pažnjom čita među historičarima. Bosanski franjevci su bili hroničari zbivanja i njihovi “zapisi” imaju dimenziju svjedočanstva, iz kojeg se može vidjeti na koji način je bio uređen život u vrijeme kada su bilježili događaje.

Posebnost drugog kola edicije knjiga u biblioteci “Iz Bosne Srebrene” jeste činjenica da se u njima može dosta saznati o historiji Bosne u 19. stoljeću. Upravo mogućnost da čitamo o događajima koji su od prelomnog značaja za historiju i društveni razvoj Bosne i Hecegovine ono je suštinski bitno što saznajemo čitajući franjevačke “zapise” iz tog vremena, kaže promotor knjiga, franjevac Ivan Šarčević, napominjući da je politička historija uvijek bila ono što je interesiralo franjevačke zapisivače.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.