Bošnjačko i Albansko nacionalno vijeće podnijeli zajedničku žalbu Ustavnom sudu

Bošnjačko i Albansko nacionalno vijeće podnijeli su zajedničku žalbu Ustavnom sudu Srbije za preispitivanje zakonitosti odredaba novog Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Podnosioci žalbe smatraju da su izmjene i dopune ovog zakona umanjili ranije stečena prava.

U ime ova dva nacionalna vijeća, žalbu Ustavnom sudu podnio je pravni savjetnik u BNV Ahmedin Škrijelj. Žalba je podnijeta protiv Skupštine Srbije, “koja je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona, umjesto usvajanja novog teksta povredila pravo na jednaku zaštitu prava, na posebnu zaštitu radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja jedinstva pripadnika nacionalnih manjina“.

Od Ustavnog suda se traži da obustavi primjenu Zakona o izmjena i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i naloži Skupštini Srbije da od Vlade Srbije, ovlašćenog predlagača zatraži da preduzme potrebne radnje.

(BNV)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.