Božije određenje i ljudske slobode

Čitam u jednoj raspravi između vjernika i “ateiste”, sljedeće razmišljanje: sloboda koju nam daje Bog je ograničena i nije prava sloboda, jer iako nam daje pravo da sami biramo put, u slučaju da taj izbor bude pogrešan, On nam prijeti kaznom. Pitanje: šta će se desiti ako neko od nas prekrši neki ljudski zakon, ako narušava javni red, ako nekome nanese štetu, ako odbije naredbu poslodavca, ako ne izvršava svoje školske, radne i profesionalne obaveze? Naravno, bit će kažnjen, istjeran s posla, dobit će negativnu ocjenu, nadoknadit će štetu, završit će u zatvoru.

Ovako je u ljudskim dimenzijama: čovjek svjesno i slobodno prihvata ljudske kazne kao nešto sasvim normalno i neophodno, i prihvata da tu kaznu nad njim izvrši čovjek od krvi i mesa kao i on, ništa bolji i ništa vrijedniji, i ne smatra to narušavanjem i skrnavljenjem njegove slobode. S druge strane ne prihvata Božiju kaznu kao nužnu posljedicu njegovog slobodnog izbora, zbog kršenja zakona koje je On propisao njemu u korist, kako bi zaštitio njegovu čast i dostojanstvo, i kako bi ga uzdigao na ovom i budućem svijetu!

Treba li uopće spominjati da Uzvišeni Bog, kao apsolutni Gospodar svih svjetova, Vladar, Stvoritelj, Vlasnik, ima pravo raditi šta hoće, da se Njegova volja provodi ne nebesima i na Zemlji, da moćnija bića/stvorenja od sićušnog čovjeka bespogovorno izvršavaju Njegovu volju, i da se Njemu ne postavljaju pitanja i potpitanja. On je pravedniji i dobronamjerniji prema nama od nas samih, ner Njegov izbor za nas je dostojanstvo, čast, ponos, Džennet, a naš izbor za nas je poniženje, beščast i srozavanje do najnižih granica.

Mr. Semir Imamović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.