Bračni odnosi: Znati završiti svađu na lijep način

Jedne prilike Poslanik, s.a.v.s., je upitao ashabe, r.a: “Želite li da vam kažem koje su žene stanovnice dženneta?” Ashabi su odgovorili: “Da, Allahov Poslaniče.” Poslanik, s.a.v.s, ih je ovako opisao: “One koje mnogo vole svoga muža, rađaju djecu, i u momentima ljutnje svoju ruku stave u ruku svoga muža pa kažu: ‘Moja je ruka u tvojoj ruci, i sve dok ti ne budeš zadovoljan sa mnom, ja neću moći spavati.” (Taberani)

Malo ko bi mogao ostati ravnodušan na ovakav postupak supruge. Žena koja naspram muža bude ponizna i koja primjenjuje ovakve metode osigurat će sebi džennet i na dunjaluku i na ahiretu. A muž koji i nakon ovakvog postupka žene ne želi prihvatiti izvinjenje, te se i dalje ružno ponaša, račun će polagati Allahu, dž.š.

Prenosi se da je jedne prilike Ebu Bekr, r.a., došao kod Poslanika, s.a.v.s., i baš kada je htio da uđe, čuo je svoju kćerku Aišu, r.a., kako se povišenim glasom prepire sa Poslanikom, s.a.v.s. Ebu Bekr, r.a., koji je Poslanika, s.a.v.s., volio više nego sebe samog, odmah je ušao unutra i krenuo prema Aiši sa namjerom da je ušutka, ali ga je Poslanik, s.a.v.s., spriječio u tome. A kad je Ebu Bekr, r.a., otišao, Poslanik, s.a.v.s., se  okrenuo Aiši, r.a., i šaljivim glasom joj rekao: “Jesi li vidjela kako sam te spasio od tvog babe?”, te je tako razveselio Aišu, r.a.

akos.ba

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker