Brak sa mužem koji ne izvršava ništa od islamskih dužnosti

PITANJE: Selam alejk. Dokle je žena dužna da bude u braku sa mužem koji neizvrsava ništa od islamskih dužnosti, a koji uzgred pije. Žena se drži pravog puta Kur’ana i Suneta, obavila je i hadž prije tri godine. Da li žena ima pravo odbiti muža u pijanom stanju kad je pozove u postelju? Allah da vas nagradi svakim dobrom i na ovom i na onom svijetu.

ODGOVOR: Alejkumusselam. S obzirom da nisi pojasnila njegovo akidetsko stanje, tj. da li on uopće vjeruje u Allaha u smislu kako muslimani vjeruju, da li on sebe smatra muslimanom i da li radi bilo koji drugi rukn Islama (posti ili daje zekat), onda odgovor na pitanje (šta da radiš u ovoj situaciji) se može podijeliti na dva stanja:

Prvo stanje – da tvoj muž ne vjeruje u Allaha, ili vjeruje onako kao što kjafiri vjeruju da postoji bog ili neka sila na nebesima ali ne praktikuje ništa od vjere kao musliman. U ovom slučaju on se ubraja u nevjernike, znači upće nije musliman, a to znači da tebi nije dozvoljeno da sa njim živiš u braku niti vam je brak šerijatski validan. Na tebi je da mu, čim ti dođe ovaj odgovor, daš uvjet da:
– ili primi Islam i počne praktikovati sve što jedan musliman treba da praktikuje (namaz, post i slično),
– ili ćeš se bezuvjetno automatski prestati da živiš sa njim.

Ako odbije da primi Islam i sve ostalo što proizilazi iz toga, ti se automatski rastani sa njom u smislu razvođenja sa sudske strane (ako ste sudski vjenčani) a sa šerijatske brak vam je u osnovi ništavan, jer muslimanki nije dozvoljeno da živi u braku osim sa muslimanom po idžmau učenjaka.

Drugo stanje – da on vjeruje u Allaha, smatra sebe muslimanom ali da ne klanja i ne praktikuje ništa od ruknova vjere iz raznoraznih šejtanskih izgovara. U tom slučaju, pozivaj ga, savjetuj, nastoj da ga prodobiješ, ubjeđuj ga i navodi da počne klanjati, s tim da mu daš neki vremenski rok (npr. mjesec dana) u kojem treba da počne klanjati pet farzova namaza, a nakon toga da počne praktikovati i ostale vjerske obaveze, u protivnom naglasi mu da ćeš se sa njom razvesti ako to ne uradi i primjeni do kraja tog roka.

Razlozi zbog kojih se u ovom slučaju trebaš razvesti od njega, ako se ne odazove namazu, su mnogobrojni a najbitniji od njih su dva:
– što je nakon svega upitan sam njegov Islam, tj. da li se on može ubrajati u muslimane ako neće da klanja, a što neminovno dovodi u upitnost i samu validnost tvog braka sa njim.
– što život sa takvim suprugom nije izgrađen na vjeri niti se može od takvog supruga očekivati da će odgajati vašu zajedničku djecu u Islamu.
Veoma je bitno da u svemu spomenutom ne smiješ biti kolebljiva, slaba i nesigurna, pogotovo da to tvoj suprug na tebi primjeti. Molim Uzvišenog da te pomogne i da vam da najbolji izlaz i za tebe i za njega.

A što se tiče njegovog prilaženja tebi u pijanom stanju, ako njegovo stanje odgovara prvom stanju (gore spomenutom) onda ti nije dozovljeno da imaš sa njim intimni odnos uopće svejedno u pijanom ili trijeznom stanju. A ako njegovo stanje odgovara drugom stanju (gore spomenutom) onda ti je u osnovi dozovljeno da imaš sa njim intimni odnos iako je u pijanom stanju, s tim da ako imaš snage da ga odbiješ zbog toga što je pijan kao vid negiranja tog munkera to ti je preporučeno.

Možda će ti sve ovo biti grubo, teško i neočekivano, međutim pitala si me a ja ti istinu (pravi šerijatski stav po ovom pitanju) ne smijem sakriti pa makar ona bila gorka i teška. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić – www.zijad-ljakic.com

n-um.com

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.