Budi dobročinitelj, ali ne zbog ljudi, već zato što Allah voli dobročinitelje

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Rekao je Ibnul-Kajjim el-Dževzijje: ”Znaj da tvoj prijatelj neće sa tobom dijeliti tvoj bol, niti će, umjesto tebe, tvoj bol nositi i trpiti onaj ko te voli, niti će, umjesto tebe, bolnu nesanicu trpiti tvoj bližnji. Stoga, vodi brigu o samom sebi i ne pridaji pažnju događajima više nego što zaslužuju.

Kada padneš i bankrotiraš, tvoje stanje neće popravit niko osim tebe, kada budeš poražen neće ti pomoći niko osim tvoje volje, snagu i moć da se po drugi put uspraviš i boriš, ne posjeduje niko osim tebe. Ne traži svoju vrijednost u očima drugih ljudi, traži je u svojoj savjesti, pa ako ti savjest bude mirna, povećat će ti se vrijednost. Ako poznaješ samog sebe neće ti štetiti šta drugi o tebi pričaju.

Ne brini se za dunjalukom, jer to pripada Allahu, ne brini se za nafakom, jer ona je od Allaha, ne brini se za budućnost, jer ona je u Allahovoj ruci. Ti trebaš imat samo jednu brigu, kako da stekneš Allahovo zadovoljstvo. Jer, ako stekneš Allahovo zadovoljstvo, On će biti zadovoljan s tobom, a ako Allah bude zadovoljan s tobom, učinit će te neovisnim od svih stvorenja.

Ne očajavaj zbog života koji će ti srce rasplakati, već reci: ”O Allahu, nadoknadi mi dobrom i na ovom i na budućem svijetu!”

Allah neće zaboraviti dobro djelo koje si u ime Njega učinio, niti brigu koju si od nekoga otklonio, niti oko koje je zamalo zaplakalo, a ti si ga sretnim učinio.

Budi dobročinitelj, makar ti ljudi i ne uzvraćali dobročinstvom, ali ne zbog ljudi, već zbog toga što Allah voli dobročinitelje.”

saff.ba

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker