Budi dobročinitelj, ali ne zbog ljudi, već zato što Allah voli dobročinitelje

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Rekao je Ibnul-Kajjim el-Dževzijje: ”Znaj da tvoj prijatelj neće sa tobom dijeliti tvoj bol, niti će, umjesto tebe, tvoj bol nositi i trpiti onaj ko te voli, niti će, umjesto tebe, bolnu nesanicu trpiti tvoj bližnji. Stoga, vodi brigu o samom sebi i ne pridaji pažnju događajima više nego što zaslužuju.

Kada padneš i bankrotiraš, tvoje stanje neće popravit niko osim tebe, kada budeš poražen neće ti pomoći niko osim tvoje volje, snagu i moć da se po drugi put uspraviš i boriš, ne posjeduje niko osim tebe. Ne traži svoju vrijednost u očima drugih ljudi, traži je u svojoj savjesti, pa ako ti savjest bude mirna, povećat će ti se vrijednost. Ako poznaješ samog sebe neće ti štetiti šta drugi o tebi pričaju.

Ne brini se za dunjalukom, jer to pripada Allahu, ne brini se za nafakom, jer ona je od Allaha, ne brini se za budućnost, jer ona je u Allahovoj ruci. Ti trebaš imat samo jednu brigu, kako da stekneš Allahovo zadovoljstvo. Jer, ako stekneš Allahovo zadovoljstvo, On će biti zadovoljan s tobom, a ako Allah bude zadovoljan s tobom, učinit će te neovisnim od svih stvorenja.

Ne očajavaj zbog života koji će ti srce rasplakati, već reci: ”O Allahu, nadoknadi mi dobrom i na ovom i na budućem svijetu!”

Allah neće zaboraviti dobro djelo koje si u ime Njega učinio, niti brigu koju si od nekoga otklonio, niti oko koje je zamalo zaplakalo, a ti si ga sretnim učinio.

Budi dobročinitelj, makar ti ljudi i ne uzvraćali dobročinstvom, ali ne zbog ljudi, već zbog toga što Allah voli dobročinitelje.”

saff.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.