Cavusoglu: Američko naoružavanje ‘terorista’ je ‘tačka razdora’

Turski šef diplomatije tvrdi da je naoružavanje pripadnika Radničke partije Kurdistana i Jedinica narodne zaštite u Siriji legalno i moralno upitna politika SAD-a

Američka politika naoružavanja pripadnika Radničke partije Kurdistana i kurdskih Jedinica narodne zaštite u Siriji je “tačka razdora” između Ankare i Washingtona, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Tačka razdora sa Sjedinjenim Američkim Državama je njihova politika naoružavanja PKK-a i YPG-a, kako bi oni služili kao njihova pješadija, iako su poznati po terorizmu”, napisao je Cavusoglu u članku za američki magazin Foreign Policy, pod nazivom “Smisao operacije Maslinova grančica“, koji je objavljen 5. aprila, prenosi Fena.

Cavusoglu je rekao da je naoružavanje “terorista legalno i moralno upitna politika koju je pripremila administracija [bivšeg predsjednika SAD-a Barcka] Obame u svojim posljednjim danima, a koja se nekako ušunjala u administraciju [aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda] Trumpa”.

Očekivanja od Pompea i Boltona

Cavusoglu je naveo da je SAD “igrao naruku svim kritičarima i protivnicima odlukom da sklopi savez s teroristima, uprkos vlastitim vrijednostima i 66-godišnjoj alijansi s jednom od njihovih glavnih meta, Turskom.”

Kazao je da mu je drago da mnogi NATO saveznici ne slijede ovu američku politiku.

“Nadam se da će moj novi kolega, budući državni sekretar Mike Pompeo, i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton smatrati prioritetnim ispravljanje ovog puta”, dodao je.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.