Četiri vrste životinja koje žive duže od nas

Životni vek životinja razlikuje se u stotinama godina u zavisnosti od vrste i tipa. Naučnici su se bavili mnogima od njih i tako došli do brojnih interesantnih podataka.

Ogromna, spora grabljivica iz hladnih dubina Atlantskog okeana, grenlandska ajkula može da živi čak četiri veka. Raste svega centimetar godišnje. Ova vrsta ajkule izdvaja se i po dužini, dugačka je pet i po metara, što je čini jednom od najvećih mesoždera.

Grenlandski kit živi preko 200 godina i poseduje gene koji se uspešno bore protiv raka i koji uspešno mogu da poprave oštećeni DNK. Baš zbog sposobnosti da izbegnu srčane bolesti i tumore, njihov vek je toliko dug.

Kornjače su treća vrsta životinja koja živi duže od čoveka. Džinovske kornjače sa Galapagosa, čija dužina oklopa dostiže metar, mogu živeti i preko 200 godina, dok mnoge druge kornjače žive preko 100.

Od kućnih ljubimaca zasigurno najduže živi papagaj. Osim što imaju relativno visok stepen inteligencije, papagaji imaju i dug životni vek koji iznosi do 80 pa i više godina, što znači, da ako uzmete papagaja kao kućnog ljubimca, možete imati prijatelja za ceo život.

(b92)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.