CIA regrutira najbolje američke novinare da šire propagandu u medijima

Početkom 1950. usred hladnog rata, CIA je počeo regrutirati vodeće američke novinare u pokušaju da utiče na javno mnjenje. Program pod nazivom Operacija Mockingbird, trajala je skoro tri decenije.

Od novinara Carl Bernstein, objavljeno u Rolling Stone 1977. godine:

Neki od odnosa tih novinara sa Agencijom bili su tajni, neki su bili eksplicitni. Bilo je saradnji i preklapanja. Novinari su radili veliki broj tajnih operacija – od jednostavnih prikupljanja obavještajnih podataka pa do posrednika sa špijunima u komunističkim zemljama. Neki od tih novinara su dobili Pulicerovu nagradu. Neki istaknuti novinari su se smatrali ambasadorima bez portfelja za svoju zemlju.

Većina tih novinara su predstavljeni kao strani dopisnici ili maskirani kao novinari u inostranstvu ali su svi imali puno radno vrijeme u agenciji. U mnogim slučajevima, CIA dokumenti pokazuju, novinari su bili angažovani za obavljanje poslova za CIA-u, uz saglasnost rukovodstva od vodećih američkih novinskih organizacija.

U izvještaju poslatom Kongresu od strane nekih organizacija se navodi: “CIA trenutno održava mrežu od nekoliko stotina stranih pojedinaca širom svijeta koji pružaju informacije za CIA i ponekad pokušavaju da utiču na mišljenje kroz upotrebu tajne propagande.

Ovi pojedinci daju CIA direktan izlaz na veliki broj novina, časopisa, novinskih agencija, radio i televizijskih stanica, izdavača komercijalnih knjiga i drugih stranih medija. ”

anonews.co

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.