Članovi Predsjedništva BiH s Yildirimom razgovarali o trgovini i cesti Sarajevo – Beograd

Izvor: klix.ba

Prilikom razgovora o sveukupnoj saradnji dvije zemlje, rečeno je da ekonomska saradnja bilježi stalni porast trgovinske razmjene i dobar omjer pokrivenosti uvoza izvozom u korist BiH. Istaknuto je da je Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH i da su očekivanja da se taj trend nastavi.

Istaknut je značaj rada turske agencije za razvoj TIKA, koja ima 850 projekata u BiH u svim segmentima, koji doprinose razvoju BiH. Također, izražena je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekta u vrijednosti milion eura, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte na području cijele BiH.

Turski premijer je prenio interes potencijalnih ulagača za sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma, a istaknuto je da u BiH ima više od 50 ulagača i poslovnih ljudi čije investicije prelaze 300 miliona dolara.

Na sastanku je bilo govora i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda, te o aktivnostima koje se provode na projektu izgradnje prometnice Sarajevo – Beograd. Turska je zainteresirana za intenzivniju saradnju sa zemljama zapadnog Balkana i u tom kontekstu je potenciran značaj iznalaženja modaliteta za izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta, koji bi imao dugoročan i regionalni značaj.

Tema susreta je i planirana zvanična posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini, kada se očekuje potpisivanje više bilateralnih sporazuma između naših zemalja, a i koja će značajno doprinijeti daljnjem unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.