Crna Gora: Od danas nema više štampanih recepata

Štampana verzija recepta isključuje se od danas iz crnogorskog zdravstvenog sistema zbog realizacije projekta uvođenja elektronskog recepta, saopštio je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić.

“Ljekari prilikom propisivanja potrebne terapije pacijentima neće izdavati papirne obrasce osim u situacijama, kako je to zakonom predviđeno, za droge i/ili psihotropne supstance, kao i za magistralne ljekove i zavojni materijal koji će se propisivati kao i do sada na ručnim receptima. Realizacija elektronskog recepta biće moguća u svim državnim i privatnim apotekama na teritoriji Crne Gore, odnosno propisani ljekovi od izabranog doktora podizaće se u apotekama uz zdravstvenu knjižicu”, objasnio je Čirgić.

On naglašava da je u cilju prilagođavanja i postepenog prelaska na novi model omogućena štampa Izvještaja o propisanoj terapiji, koje će ljekari izdavati pacijentima na osnovu ličnog zahtjeva.

“To u slučajevima propisivanja većeg broja recepata (dužeg spiska propisane terapije), sa ciljem lakšeg snalaženja pacijenata prilikom realizacije recepata”, napominje Čirgić.

Prema njegovim riječima, za zainteresovane privatne apoteke koje nemaju ugovor sa Fondom, odnosno koje ne koriste postojeći informacioni sistem razvijeno je zasebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte.

cdm

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.