ČUDA ALLAHOVOG STVARANJA: ZAŠTO TREBATE PITI RASOL, SOK OD KISELOG KUPUSA?

Rasol je sok od kiselog kupusa. Sezona kiselog kupusa pa tako i rasola je zimi. On sadrži fitonutrijente koji štite tijelo od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja na membranama naših stanica.

Također, rasol sadrži enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji tijela.  Pijenje rasola može smanjiti vjerojatnost pojavljivanja raka na plućima, u želucu, crijevu i prostati. On sadrži glutamin, aminokiselinu koja obnavlja crijeva i želudac, čisti krv i popravlja vid, čak može izliječiti i nagluhost.

Rasol sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi jačanja tijela preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. Rasol sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, idealnim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najrijeđih vitamina koji pomaže liječenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.

Rasol možete piti sam, a možete ga upotrijebiti i za razne juhe i kuhana jela. Može biti odlična pratnja raznim mesnim jelima, ili najjednostavnije poslužen – kao salata, s malo bundevinog ulja i svježe mljevenog papra.

Izvor: Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.