Da li Allah posti?

Danas je efendija na hutbi spomenuo da je svojstvo Allaha da posti, a nije prvi kojeg sam čuo da to govori. Odmah nakon hutbe bio sam pitan o tome, pa da ne odgovaram svakom pojedinačno, ovako ću ukratko napisati nešto o tome pa da svi imaju koristi.

Želeći da imam lijepo mišljenje o imamu koji je održao hutbu pretpostavljam da je napravio lapsus i da nije mislio na stvarni post već se pogrešno izrazio. Post, kako na našem tako i na Arapskom jeziku, znači odricanje i suzdržavanje, a u vjerskom smislu znači odricanje i suzdržavanje od jela, pića i prohtjeva od zore pa do zalaska sunca radi povećanja bogobojaznosti, pa kada bi rekli da Allah posti to bi značilo da se odriče od jela, pića i prohtjeva jedan period pa će se iftariti, što je potpuno pogrešno jer je Uzvišeni Allah stvorio jelo i piće za Svoja stvorenja i ne može On da bude ovisan o tome i Njemu to ne priliči, jer ko jede i pije onda to i iz sebe izbacuje. Kao što je pogrešno reći da Allah gladuje, isto tako je pogrešno reći i da posti. On, Uzvišeni Allah, vječno živi, ne umire, ne oboljeva, ne spava, ne jede, ne posti, ne klanja, ne daje zekat, itd.

Molim Uzvišenog Allaha da se okoristimo od ovog pisanja i da o Allahu govorimo samo ispravno!

Abdullah Mujić, prof.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.