Da li da se upustim u intimne odnose s djevojkom? / Odgađanje braka i činjenje grijeha

PITANJE: Selam alejkum! U vezi sam sa djevojkom već šest i po godina. Volimo se i planiramo ženiti, ali još nismo u mogućnosti da to uradimo.  Ono što me zanima, jeste šta da radimo po pitanju intimnih odnosa. Da li se taj naš čin, u ovakvim okolnostima da smo skupa ovako dugo i da ćemo se svakako uzeti, smatra bludom?
SAVJET: Ve alejkumus-selam we rahmetullahi we berekatuh! Dragi brate, ako to ne bi bio blud onda bluda ne bi ni bilo. To što dugo godina ašikujete nije po islamu dozvoljeno, a kamoli da pored toga imate odnos. Savjetujem vam da stupite u bračnu vezu i da ne čekate više, jer bojim se da vas šejtan i strasti vaše ne zavedu pa da uradite nešto zbog čega ćete se cijeli život kajati i žaliti. Molim Allaha da vam podari uslove da se vjenčate i da udalji od vas blud, jer je to doista razvrat i ogavnost. A Allah zna najbolje!
Abdullah Mujić, prof.
______________________________
Odgađanje braka i činjenje grijeha
PROBLEM: Esselamu alejkum, Nakon djetinjstva provedenog u pridržavanju islamskih i imanskih dužnosti te borbi od samozadovoljavanja i neimanja nikakvih ljubavnih veza ni vezica, ja danas u dvadeset i nekim imam “šerijatsku” vezu, iz koje vjerujemo da ćemo u brak, ali mi je djevojka neodlučna i čeka na Fax, a ja imam i podršku roditelja i zahvaljujući savjetima, osjećajima ja mislim da je vrijeme za brak. Naša veza je nakon godine i nešto se pretvorila u vezu u kojoj malo, malo pa se dešava veliki belaj: dodiri, ljubljenja, milovanja i dodirivanja po intimnim djelovima tijela. Šta nam savjetujete, kako da izdržimo do braka bez intimnih odnosa, jer ja se bojim kako će se ovo završiti pošto je ovo preveliko opterećenje za nas obadvoje, a meni lično danima ne izlazi iz glave ono što radimo kada se sastanemo i ćini mi se da ću poludjeti od požude?
SAVJET: Poštovani brate, ja iz vašeg pitanja vidim da se radi o iskrenom čovjeku koji želi zasnovati brak i na halal način zadovoljavati svoj prirodni seksualni nagon.
Pitanje je zašto to i ne učiniti? Iskreno, malo me zbunjuje ona vaša formulacija „šerijatska veza“. Šta li to znači? U vezi, koju vi zovete šerijatskom, praktikujete sve ono što je dozvoljeno samo u legalnom braku (ljubljenje, milovanje, dodiri po intimnim dijelovima…). Priznat ćete da je ovo ipak, na neki način, ismijavanje samog termina „šerijatski“. Nažalost, vaš slučaj je identičan slučaju velikog broja djevojaka i mladića koji legalnom zasnivanju braka a samim tim i legalnom zadovoljavanju seksualnih potreba pretpostavljaju fakultet ili neke druge stvari.
Ja vam moram reći da to što trenutno radite je zabranjeno i nemate opravdanja za grijeh. Vi ste se priližili bludu, iako je Allah rekao: „I ne približavajte se bludu…“ Ako želite da živite u skladu sa islamskim propisima, onda hitno prekinite sa takvom praksom. A najbolje bi bilo da odmah stupite u brak i legalno se naslađujete jedno u drugom, kao što je to rekao Poslanik s.a.v.s. Ako vaša „djevojka“ bude čitala ovaj odgovor, volio bih da shvati da nema tog fakulteta ili posla ili neke druge obaveze koja u njenoj i tvojoj „uzavreloj“ situaciji treba da odgađa brak. Mislim da ćeš ubrzo morati svoju „hanumu“ staviti pred izbor; ili brak ili prekid veze. Pitanje je dana kada ćete popustiti pred navalom strasti.
Dakle, ako želite da se spasite onda zasnujte brak. I u braku se može studirati. Koliko vidim i roditelji su saglasni. Ispunjen je još jedan veoma važan faktor ili uvjet ispravnosti braka. Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Mladići, ko je od vas u mogućnosti da se ženi, neka se odmah oženi….“ Ovim hadisom Poslanik s.a.v.s. nam pokazuje da razumije ljudsku potrebu za zadovoljavanjem seksualnog nagona isto kao što pokazuje koliko je važno da se on na legalan način zadovolji.
Hfz. Mr. Senaid Zajimović

n-um.com

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.