Da li možemo doviti neke nadnaravne stvari ?

PITANJE: Esselamu alejkum
Moje pitanje kakav je stav islama o dovi u kojoj se traži nešto nadnaravno što bi bilo čudo ukoliko se primi dova; kao npr. da neko ozdravi od neizlječive bolesti ili npr. neko ko nema ruku ili nogu da moli Allaha da mu podari još na dunjaluku, ili da slijep progleda i slično.

Allah sve može On kaže budi i ono bude pa tako može dati i razna čuda, ali da li je dozvoljeno upućivati takve dove i da li se odaziva Allah na takvu vrstu dove običnim ljudima ili je to samo slučaj sa poslanicima kao sto je rastavljanje mora, izlazak deve iz stijene, hladna vatra i drugo.
Hvala Allah vas nagradio za trud.

ODGOVOR:
Ve alejkesselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Nije dozvoljeno muslimanima da prelaze granice u dovi jer je tako došlo u vjerodostojnom hadisu.

U to spada, kao što je ulema pojasnila, i dovljenje nadnaravnih stvari koje je Allah u stanju da uradi ali znamo da su svojstvene Poslanicima ili Ahiretskom životu i sl. poput gore navedenih stvari. S tim da nije nemoguće biti izliječen od zasad neizliječivih bolesti jer takve u suštini ne postoje.

Allah je svaku bolest lijek dao pa se to ne smatra prelaskom granice u dovi.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.