Dan Sandžaka, dan istine i pravde

Sandžak je historijska regija u kojoj se vjekovima baštini uvažavanje i poštovanje među svim narodima koji u njemu žive. Na današnji dan( 20. 11.) prije sedamdeset i pet godina svi narodi u Sandžaku Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci osnovali su Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Sandžaka ( ZAVNOS) u Pljevljima ravnopravno kao sve republike bivše Jugoslavije koje su imale svoj ZAVNO. Za prvog predsjednika predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević a za njegovog zamjenika Muftija Murat ef. Šećeragić povjerenik Islamske zajednice za Sandžak, Srbiju i Crnu Goru.

Muslimanski narodi u Bosni i Sandžaku prije svega Bošnjaci su crpeći svoju kulturu iz savršenog islamskog učenja uvijek bili za pravdu a strogo usmjereni protiv nepravde. Zato Bošnjaci u svojoj historiji nisu imali nijedan fašistički pokret za razliku od drugih naroda. Prvu deklaraciju protiv fašizma a radi zaštite Jevreja, Roma i drugih žrtava  koje se nacisti besumično ubijali donijeli su prviši Bošnjaka u Sarajevu na čijem čelu je bio ugledni alim Mehmed ef. Handžić.

I danas kao i kroz povijest mi smo strogo opredijeljeni da gradimo a protiv svakog razgrađivanja. Hoćemo da Sandžak bude mjesto susreta a ne sudara i razlogom stabilnosti a ne nemira. Kao moderna evropska prekogranična regija Sandžak će da učvrsti svih pet država koje se naslanjaju na njega Crnu Goru, Srbiju, Bosnu, Albaniju i Kosovo.

U tom smislu svim stanovnicima Sandžaka želim sretan 20. novembar, Dan Sandžaka uz molbu Stvoritelju da im podari sve najbolje za njih i njihove porodice na oba svijeta.

Muftija sandžački

hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Informativna služba Muftijstva sandžačkog.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.