Danska: Nakon gotovo 50 godina prvi slučaj optužbe za bogohuljenje zbog spaljivanja Kur’ana

Danac koji je u decembru 2015. godine spalio Kur’an u svom dvorištu i postavio snimak incidenta na društvene medije optužen je za blasfemiju, izjavio je u srijedu državni tužlilac.

Tužilac Jan Reckendorff je kazao u saopćenju da incident je prekršio zakon o blasfemiji u kojem se kaže ‘javno ismijavanje ili nipodoštavanje religije” je nezakonito.

Četrdesetdvogodišnji muškarac, čiji identitet nije objavljen, je podijelio video snimak uz komentar “Uzmite u obzir svog komšiju- smrdi kada gori” na Facebook grupi ‘Da slobodi, ne islamu”, kazao je Reckendorff.

Kazna za bogohuljenje u Danskoj je do četiri mjeseca zatvora, ali Reckendorff je kazao da će u ovom slučaju biti izrečena novčana kazna.

Datum prvog ročišta koje će biti u Aalborg sudu još uvijek nije određeno. Ovo je četvrti put u historiji Danske da je neko procesuiran na osnovu klauzule o bogohuljenju, a posljednji slučaj je bio 1971. godine. Danski list Jyllands- Posten je 2005. godine objavio karikaturu na kojoj Poslanik Muhammed, s.a.v.s., nosi bombu na turbanu i zbog toga nije procesuiran pred sudom.

Izvor: IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.