Danska: Nakon gotovo 50 godina prvi slučaj optužbe za bogohuljenje zbog spaljivanja Kur’ana

Danac koji je u decembru 2015. godine spalio Kur’an u svom dvorištu i postavio snimak incidenta na društvene medije optužen je za blasfemiju, izjavio je u srijedu državni tužlilac.

Tužilac Jan Reckendorff je kazao u saopćenju da incident je prekršio zakon o blasfemiji u kojem se kaže ‘javno ismijavanje ili nipodoštavanje religije” je nezakonito.

Četrdesetdvogodišnji muškarac, čiji identitet nije objavljen, je podijelio video snimak uz komentar “Uzmite u obzir svog komšiju- smrdi kada gori” na Facebook grupi ‘Da slobodi, ne islamu”, kazao je Reckendorff.

Kazna za bogohuljenje u Danskoj je do četiri mjeseca zatvora, ali Reckendorff je kazao da će u ovom slučaju biti izrečena novčana kazna.

Datum prvog ročišta koje će biti u Aalborg sudu još uvijek nije određeno. Ovo je četvrti put u historiji Danske da je neko procesuiran na osnovu klauzule o bogohuljenju, a posljednji slučaj je bio 1971. godine. Danski list Jyllands- Posten je 2005. godine objavio karikaturu na kojoj Poslanik Muhammed, s.a.v.s., nosi bombu na turbanu i zbog toga nije procesuiran pred sudom.

Izvor: IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.