Darryl Li: Alija Izetbegović nije doveo mudžahedine

Darryl Li je na Harvardu odbranio svoju doktorsku disertaciju na temu učešća stranih boraca u ratu u Bosni i Hercegovini.

I 23 godine nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini, priča o mudžahedinima i njihovom porijeklu, osnivanju “kalifata” i terorističkim grupama često bude u centru pažnje bh. i regionalnih medija i javnosti. Međutim, dostupno je malo stručnih i akademskih analiza o razlozima dolaska stranih ratnika u Bosnu i Hercegovinu, o tome ko ih je doveo, da li su oni stvarna prijetnja po nacionalnu sigurnost i sl.

Dr. Darryl Li, profesor na Univerzitetu u Chicagu, 2012. godine je odbranio svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu Harvard upravo na temu stranih ratnika u Bosni i Hercegovini, njihovim motivima, ulozi te o njihovoj povezanosti s terorističkim organizacijama, a priprema i knjigu na istu temu koja će biti zasnovana upravo na spomenutoj doktorskoj disertaciji. Dok je radio na svojim istraživanjima, naučio je bosanski i arapski jezik što mu je omogućilo da direktno razgovara s puno stranih ratnika koji su bili direktni učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

Upravo s Dr. Lijem razgovarali smo o nekim od najkontroverznijih pitanja o ovoj temi koja su godinama prisutna u bh. javnosti i medijima.

 

Piše: Ismail Ćidić

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.