Derviš-beg Miralem – istaknuti borac za vakufsko-prosvjetnu autonomiju Bosne i Hercegovine

Derviš-beg Miralem rođen je u Jemanlićima kod Donjeg Vakufa 1860. godine. Školovao se u Travniku i Carigradu, ali nikad nije stupio ni u kakvu službu. Po povratku iz Carigrada, brzo se uključio u javni život i bio makar najmlađi po godinama života jedan od istaknutih vođa među Bošnjacima u borbi za prava i ravnopravan položaj našeg naroda u Bosni i Hercegovini pod novom austrougarskom upravom.

Borac za vakufsko-prosvjetnu autonomiju

Godine 1895. bio je najmlađi član delegacije, koja je išla u Beč tražiti reorganizaciju vakufske uprave uprave u Bosni i Hercegovini na samoupravnoj podlozi i žaliti se na bespravno oduzimanje privatnih i općinskih šuma.

Posebno se delegacija žalila na postupak vlasti u Travniku prilikom gradnje željezničke pruge, gdje su mnoga muslimanska groblja i druga vakufska dobra oduzeta, a da nije data pravedna odšteta za njih.Kad je mostarski muftija Ali Fehmi ef. Džabić poveo borbu za vjersko – prosvjetnu autonomiju 1899. godine zaslugom Derviš – bega Miralema, Travnik se prvi pridružio Džabićevu pokretu.

Tokom i ove borbe, Derviš – beg je ponovno bio interniran u Jemanlićima, gdje je sada proveo pune tri godine.

Politička aktivnost

Tokom svog političkog angažmana bio je član i Bosanskog sabora, kao i glavnog odbora za vakufsko-merifske poslove. Svoj intelektualni rad bazirao je na jačanju Muslimanske narodne organizacije, kojoj je ostao vjeran tokom svog cjelokupnog političkog angažmana.

Nakon Prvog svjetskog rata Derviš-beg Miralem nije imao značajnu političku ulogu. Nakon svoje smrti, imovinu je putem svog testamenta ostavio na raspolaganje kulturnim i vjerskim udruženjima. Svoju podršku posebno je iskazivao Narodnoj Uzdanici i Gajretu.

Nažalost, danas se veoma malo govori od Derviš-beg Miralemu, ali i ostalim veoma istaknutim borcima za vakufsko-prosvjetnu autonomiju Bošnjaka nakon dolaska Austro-Ugarske u Bosnu i Hercegovinu. Pokret je u konačnici odredio i ciljeve Bošnjaka u narednim godinama, koji su se bazirali na stvaranju buduće samostalne države.

(Akos.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.