Dijalog između šejha Muhameda Hassana i tekfirovca

“Rekoše mi da je došla skupina u autobusu i žele da razgovaraju sa mnom. Nazvao sam mu selam a on mi nije htio odvratiti. Reče mi jedan od njih da žele da razgovaraju sa mnom. Rekoh im: “Izvolite! Samo sad dođite na ders, pa poslije dersa ćemo sjesti da razgovaramo.” Reče mi jedan od njih: “Ne! Mi ne klanjamo za njima. Upitam: “Jesu li oni nevjernici?!” Odgovoriše: “Da, oni su nevjernici.” Upitam ih: “A šta je sa mnom?” Rekoše: “I ti si nevjernik.” Odgovarao sam im uz osmijeh. Nakon što se završila jacija – namaz i nakon što su ljudi napustili sijelo, ostali smo sami, a sa njima je bila i skupina naših dobrih sestara od njihovih žena i djece. Rekao sam mu: “Ahi, prije nego li počnemo razgovor, da li sam ja kod tebe nevjernik?” Odgovori: “Da, ti si nevjernik!” Dobro lijepi moj. On dođe meni kao moj sin, jer nema više od 30 godina. Rekoh mu: “Sine moj, želim da uđem u islam!” “Allahom se kunem, želim ti dobro kao što i želim svome sinu.” “Neću se oholiti nad tobom, niti uzdizati.” “Reci mi šta da uradim, s tobom sam!” On se začudi!

Reče mi: “Izgovori šehadat!” Ja izgovorim šehadet i kažem: “Vjerujem u Allaha, i Njegove Meleke, i Njegove knjige, i Njegove Poslanike, I Sudnji dan, i vjerujem u određenje, bilo dobro ili loše i vjerujem da se iman sastoji iz riječi i djela i da se povećava i smanjuje, povećava se sa pokornosti a smanjuje sa grijesima, i vjerujem u smrt, i vjerujem u proživljenje, i vjerujem u kabur, i vjerujem u obračun, i vjerujem u kaznu, i vjerujem u sirat ćupriju, i vjerujem u džennet, i vjerujem u džehennem, i vjerujem da će vjernici vidjeti svoga Gospodara u džennetu,…i nabrojao sam mu ubjeđenja koja podučavam ljude dugo godina. Držao sam predavanja iz; Tahavijske akide, Tedmurijje, Kavaidel-musla, Haqiqat-tewhid, hadis Džibrila u 286 predavanja i rekoh mu da sam u ovo ubijeđen.” Kaže mi: “Dobro, sad si postao musliman.” Rekoh mu: “Nisam još! Želim da obavim prvi rukn poslije šehadeta a to je namaz.” Zaklinjem te Allahom da ustaneš i klanjaš akšam i jaciju kao imam, a ja ću klanjati iza tebe kao džematlija, da bi se ti uvjerio da sam ušao u Islam djelima a ne samo šehadetom.” I on je klanjao, a ja sam klanjao iza njega, bez pretvaranja. Rekoh mu: “Završeno?” Odgovori: “Završeno.”

Rekoh mu: “Dobro, da raspravimo ako mi dozvoliš?” Kažem mu: “Sine moj, dali si naučio cijeli Kur”an napamet?” Odgovor: “Nisam!” Upitah ga: “Da li si zapamatio pola Kur”ana?” Odgovori: “Ne!” Upitah ga: “Da li si naučio deset džuzeva?” Odgovori:”Ne!” “Pa šta si onda nauči napamet?” “Naučio sam neke sure iz amme džuza i neke sure iz džuza tebareke.” Rekoh mu: “Voljeni moj, ovo ti je osnova šerijatskih dokaza – knjiga našeg Gospodara, dželle ve”ala. “Da li poznaješ 10.000 hadisa napamet?” Čudno me pogleda i reče da nije. “Da li poznaješ 1000 hadisa?” Odgovori: “Ne!” “Da li si naučio 500 hadisa napamet?” Reče: “Ne.” Upitam ga: “Da li si naučio 100 hadisa?” Reče: “Ne.” Razgovarali smo sa lijepim manirima i reče da je naučio neke hadise napamet.

“Voljeni moj, da li si u stanju da napraviš razliku između dokaza; jasnog i podrobno pojašnjenog, općeg i posebnog, dokinutog i dokidajućeg i da li si u stanju da prepoznaš korist i štetu?” Odgovori mi: “Ne, ne, ne! Prvi put čujem za te stvari!” Upitam ga: “Hoćeš li uzeti od mene knjigu da je čitaš jedan mjesec, pa da se sastanemo poslije toga, a ja sam ubijeđen da će ti Allah učiniti prsa širokim za istinu?” Poklonim mu knjigu “pravila u tekfiru kod ehlus-sunneta vel-džema”ata”. Dogovorili smo se da se sastanemo poslije mjesec dana. Allaha mi, dođe mi poslije sedam dana i reče mi: “Allah te nagradio svakim dobrom!” Allah je i njemu i ovoj skupini učini prsa širokim za istinu,”

Šejh dr. Muhammed Hassan, šefahullah
Preveo: Amir Duraković

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.