Dječak s autizmom izgradio najveću repliku Titanica od Lego kockica

Brynjar Karl Bigisso iz Rejkjavika izgradio je Titanic s 56.000 Lego kockica. Njegova replika duga je sedam metrara, a visoka 1,5 metara. Mladi Islanđanin sjeća se kako je već s pet godina uživao u igranju s Lego kockicama.

Foto: Titanic muzej

“Igrao sam se satima. Nekad sam gradio poznate građevine, a nekad sam izmišljao neke svoje”, kaže Bigisso.

Kako su godine prolazile, Beynjar je postao opsjednut vozovima, sve dok jednom nije otišao na pecanje s djedom Ludikom, kada se u njemu probudio interes za brodovima. Dok je napunio deset godina, znao je gotovo sve što se moglo znati o Titanicu.

Foto: Titanic muzej

“Kada sam putovao s mamom u Legoland u Danskoj, vidio sam nevjerovatne modele poznatih kuća, aviona, lokacija i brodova. Tada sam počeo razmišljati kako i ja želim napraviti svoj Lego model”, otkriva dječak koji je zaista i uspio u svojoj namjeri.

Foto: Titanic muzej

Brynjar je uz pomoć prijatelja i porodice skupio novac za kupovinu Lego kockica. Kaže kako je gradeći Titanic uspio prihvatiti svoj autizam. Prije nego je započeo svoj projekat, imao je poteškoće s komunikacijom, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Danas ima dovoljno samopouzdanja da sam daje intervjue o svom dostignuću.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.