Dječak s autizmom izgradio najveću repliku Titanica od Lego kockica

Brynjar Karl Bigisso iz Rejkjavika izgradio je Titanic s 56.000 Lego kockica. Njegova replika duga je sedam metrara, a visoka 1,5 metara. Mladi Islanđanin sjeća se kako je već s pet godina uživao u igranju s Lego kockicama.

Foto: Titanic muzej

“Igrao sam se satima. Nekad sam gradio poznate građevine, a nekad sam izmišljao neke svoje”, kaže Bigisso.

Kako su godine prolazile, Beynjar je postao opsjednut vozovima, sve dok jednom nije otišao na pecanje s djedom Ludikom, kada se u njemu probudio interes za brodovima. Dok je napunio deset godina, znao je gotovo sve što se moglo znati o Titanicu.

Foto: Titanic muzej

“Kada sam putovao s mamom u Legoland u Danskoj, vidio sam nevjerovatne modele poznatih kuća, aviona, lokacija i brodova. Tada sam počeo razmišljati kako i ja želim napraviti svoj Lego model”, otkriva dječak koji je zaista i uspio u svojoj namjeri.

Foto: Titanic muzej

Brynjar je uz pomoć prijatelja i porodice skupio novac za kupovinu Lego kockica. Kaže kako je gradeći Titanic uspio prihvatiti svoj autizam. Prije nego je započeo svoj projekat, imao je poteškoće s komunikacijom, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Danas ima dovoljno samopouzdanja da sam daje intervjue o svom dostignuću.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker