Dobijanje njemačke radne vize sada pojednostavljeno

Kada je 1. januara 2016. godine regulativ o Zapadnom Balkanu stupio na snagu, uveden je dvostepeni postupak: potencijalni zapošljeni su morali da u njemačkom predstavništvu u svojoj zemlji podnesu zahtjev za vizu. A potencijalni poslodavci u Njemačkoj su morali da od biroa rada dobiju preliminarnu dozvolu o zapošljavanju dotičnog radnika.

Taj postupak je trajao mjesecima – što, naravno, nije odgovaralo ni poslodavcima ni kandidatima koji su htjeli što prije da počnu s radom. Zato je početkom novembra prošle godine ta procedura izmijenjena, piše “Dojče vele” (DW).

Preliminarna saglasnost biroa za rad više nije potrebna. Sada je dovoljno da kandidat zahtjev za vizu, zajedno sa svim potrebnim dokumentima, pa i potvrdom poslodavca, podnese u njemačkom predstavništvu u svojoj zemlji

Kada se dokumenta predaju, njemačka ambasada i njemačke vlasti ih podvrgavaju provjeri. Ako su ispunjeni svi uslovi, izdaje se viza. U provjeri učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Lokalne agencije za rad će donositi odluke u roku od 14 dana. Sve drugo je problem odjeljenja za vize pri njemačkim ambasadama u zemljama porijekla. Tamo će obrada zahtjeva “zavisiti od okolnosti koje prate svaki pojedinačni slučaj”. Uslovi za izdavanje vize ostaju isti.

U okviru regulativa o Zapadnom Balkanu, njemačke ambasade su 2017. godine u zemljama Zapadnog Balkana izdale 25.431 vizu onima koji su dobili posao u Njemačkoj. Najviše radnih dozvola je izdato u građevinskoj branši, na drugom mjestu je ugostiteljstvo. Često se izdaju i vize onima koji se zapošljavaju kao higijeničari, negovatelji starih osoba i baštovani.

U polovini slučajeva se radilo o nekvalifikovanim radnicima. Nešto manje od polovine je imalo potvrde o dvogodišnjem stručnom školovanju. A akademski građani i drugi specijalisti 3,4 odsto čine manjinu.

Radna viza traje koliko i samo zapošljenje. Dozvola boravka je najprije ograničena na godinu dana – koliko najmanje mora da važi i radni ugovor. Bračni partner i djeca zapošljenog mogu da mu se pridruže u Njemačkoj bez problema ako njihova egzistencija može da se obezbijedi bez primanja državne pomoći. Dozvola boravka za bračnog partnera uvijek važi koliko i ona za samog zapošljenog.

Predviđeno je da se oni kojima istekne ugovor ili izgube posao vrate kući, u svoju domovinu. Ali, oni koji za vrijeme boravka u Njemačkoj plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, imaju pravo na novac za slučaj nezapošljenosti, zdravstveno osiguranje i penziju.

SANA

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.