Dokument o specijalnom statusu Sandžaka iz 1993. godine u arhivu Velike Britanije

Turbulentan početak devedesetih godina odrazio se na čitav region pa tako i na Sandžak. Shvativši u kakvoj se situaciji nalazi Bosna i Hercegovina, bošnjački intelektualci sa područja Sandžaka odlučili su se na referendum koji je trebao da odredi sudbinu kojom će krenuti bošnjački narod.

Na osnovu preporuka Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, tzv. Haškog dokumenta, BNVS je izradilo i, 6. juna 1993. godine, usvojilo Memorandum o specijalnom statusu. Osnova za donošenje tog dokumenta bio je referendum za autonomiju Sandžaka, sproveden u periodu od 25. do 27. oktobra 1991. godine. Od ukupno 264.156 birača, na tom referendumu je učestvovalo njih 187.473, odnosno 70,19 posto ukupnog biračkog tijela, od čega se 183.302 birača (ili 98,90 posto glasalih) izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Ova odluka naroda Sandžaka imala je veliki odjek i u svjetskoj javnosti o čemu govore zapisi o Memorandumu štampani u New Yersey-u. Zapisi o ovom veoma važnom trenutku za Bošnjake iz Sandžaka pohranjeni su u Britanskom arhivu.

Izvor: arhiv stranice “Stari Dedo” – Novi Pazar

Činjenica da se dokumenti o ovom događaju čuvaju i van Sandžaka sigurno govori da ovom događaju treba posvetiti više pažnje.

Izvor: Akos.ba

Piše: Admir Lisica

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.