Dr. Mustafa-ef. Cerić: Vrijeme je da Evropa krene prema medresanskom učenju islama

Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi 480 godina. Ova škola je obrazovala više hiljada ljudi koji su u bošnjačkom narodu širili islamski moral i nauku, nadživjela je dvije imperije, više različitih državnih poredaka i ostala baklja sa jasnim sjajem kadra da sija i u vremenima koja su pred njom. U povodu 480. godišnjice Medrese, koja će se svečano obilježiti 6. januara, izdvojili smo mišljenja nekih njenih bivših učenika, koji su obavljali ili danas obavljaju važne funkcije u društvu i Zajednici.

Dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema 1993. – 2012.

Vrijeme je da Evropa krene prema medresanskom učenju islama

„Kao najveći graditelj Sarajeva i veliki vizionar Kuršumlije medrese, Gazi Husrev-beg (1480-1541.) se može mjeriti sa najvišim ličnostima u povijesti nastanka i razvoja odgojno-obrazovnih institucija ne samo na Balkanu, već i u Europi… Dokaz tome je Gazi Husrev-begova vakufnama napisana 943/1537. god. u kojoj, između ostalog, stoji ‘u medresi koju vakif (Gazi Husrev-beg) podiže neka se uči sve što zahtijeva vrijeme i mjesto’… Danas je Europa u pred-medresanskom stanju tumačenja islama gdje džamija, mesdžid, privatni mektebi i privatne kuće uglavnom određuju način i sadržaj islamskog učenja koje nije uvijek u skladu sa medresanskim ili institucionalnim učenjem islama; Vrijeme je da Europa krene iz pred-merdesanskog prema medresanskom učenju islama gdje će tumačenje islama imati zvanični stav iza kojeg će stajati procedura za dobivanje dozvole za tumačenje i predstavljanje islama u Europi (idžāzet et-tedrīs)… Gazi Husrev-begova medresa je bila i ostala onaj najviši svjetionik našeg naroda kojeg nisu smjeli utrnuti ni najveći bezbožnici koji su tutnjali Bosnom i Sarajevom. Znali smo i mi i oni da bez Gazi Husrev-begove medrese ne bi bilo ni islama, ni muslimana u Bosni i Hercegovini. Znali smo i mi i oni da bez Medrese ne bi bilo sreće nikome. Ne bi bilo ezana, ni imama, ni džemata, ni škole, ni puta, ni fabrike, ni zanata. Bosna i Hercegovina bila bi pusta zemlja bez Gazijinih softi i bez Gazijinih hajrata.“

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.