Dubai uvodi pametne registarske pločice za automobile

Iako smo navikli pomalo kako je sve oko nas ‘pametno’, Dubai nas uvijek uspije iznenaditi nekim tehnološki naprednim gadgetom koji bi mogao postati standard u povijesti. Zanimljivo, vrlo su velika ulaganja u kvalitetnu prometnu infrastrukturu – nakon što su najavljeni leteći taksiji i nakon što je krenula izgradnja Hyperloopa, sada se Dubai odlučio posvetiti i automobilima.

Čelnici Dubaija najavili su kako će se uskoro krenuti s testiranjem novog tehnološkog rješenja koje bi moglo pomoći vozačima u automobilima u slučaju da dođe do prometne nesreće ili krađe automobila. Naime, tamošnji istraživači uspjeli su proizvesti pametnu registarsku pločicu koja bi trebala postati standard na automobilima koji se voze tamošnjim prometnicama. Pametna registarska pločica u sebi ima ugrađene razne odašiljače i GPS te bi trebala komunicirati s nadležnim žurnim službama, ali i s ostalim automobilima na prometnicama.

Zadaća ove pametne tablice trebala bi biti poziv hitnih službi u slučaju da dođe do nesreće, ali i slanje upozorenja ukoliko dođe do krađe automobila. No, ono što se još potencira kao veliki iskorak je i mogućnost komunikacije s drugim automobilima. Zahvaljujući toj komunikaciji, automobili bi razmjenjivali informacije o stanju u prometu te bi se mogla rasteretiti prometna gužva jer bi vozači znali gdje je manje zagušenje prometnica.

Testiranje pametnih registarskih pločica počinje u svibnju ove godine i trebalo bi potrajati sve do studenog. Nakon testnog razdoblja vidjeti će se da li takve pločice zaista donose nekakve prednosti u sam sustav prometovanja. U slučaju da se pametne registarske pločice pokažu pametnim rješenjem dosadašnjih problema, možemo očekivati vrlo brzu primjenu i širenje na cijeli sektor prometovanja u Dubaiju.

Ipak, pametne tablice sa sobom su donijele i jedan veliki problem koji je itekako danas aktualan – zaštitu privatnosti korisnika. Naime, ovaj sustav je zahvaljujući senzorima osmišljen na način da cijelo vrijeme prati vozača i može javiti lokaciju gdje se on nalazi. Takvo što definitivno nije u sferi kvalitetne zaštite podataka, jer netko u svakom trenutku može saznati gdje se nalazite vi, odnosno vaš automobil.

Piše: M.Ž.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.