Duga u tajvanskim planinama trajala rekordnih devet sati

“Bilo je nevjerovatno, kao dar s neba, tako rijedak prizor”, rekao je Chou Kun-hsuan, profesor Odjela za atmosferske nauke na pomenutom Univerzitetu.

Chou i njegov kolega Liu Ching-huang su dokumentovali rekordnu dugu uz pomoć studenata i zajednice kampusa. Zapažanja, fotografije i videosnimci su pokazali da je duga trajala od 6:57 do 15:55 sati, odnosno osam sati i 58 minuta.

Ovi podaci govore da je oboren prethodni rekord za najdugotrajniju dugu, koji je zabilježen u Yorkshireu u Engleskoj 14. marta 1994. godine. Ta duga je trajala šest sati od 9:00 do 15:00 sati, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Duge obično traju manje od sat vremena.

Profesori i studenti su bili spremni za praćenje duge jer su u prošlog ponedjeljka imali priliku snimiti dugu koja je trajala oko šest sati. Sada skupljaju dokaze kako bi ih priložili za evidentiranje u Guinnessovu knjigu rekorda.

Uvjeti koji omogućavaju dugotrajne duge su sezonski sjeveroistočni monsuni koji zarobljeni u vlagi u zraku formiraju oblake, sunčeva svjetlost i relativno spor vjetar brzine 2 do 2,5 metra u sekundi.

Takvi uvjeti su uobičajeni za zimski period u planinama Yangmingshan, gdje se nalazi kampus.

 (klix)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.