Eddie Redžović ruši predrasude o muslimanima

The Deen Show

Vjeru ne treba kriviti za nedjela pojedinaca koja nemaju veze sa islamom, kaže autor emisije nastale u SAD-u koju gledaju milioni ljudi.

Piše: Nedim Botić

Eddie Redžović, autor televizijske emisije The Deen Show i uspješni sportista, ovog mjeseca boravio je u posjeti BiH. Redžović (43) je rođen u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York.

Odmalena se bavio sportom i borilačkim vještinama, ali je upao u loše društvo, bio član ulične bande te vodio problematičan život.  Ipak, uspio je da pronađe snagu i promijeni život nabolje. Polovinom 1990-tih boravio je u Bosni i Hercegovini kao prevodilac IFOR-a i SFOR-a, a odmah nakon toga otišao je u Brazil na izučavanje brazilske jiu-jitse.

Nosilac je crnog pojasa treći dan i život je posvetio borilačkim vještinama. Zajedno sa bratom Ademom i rođakom Idrizom u Chicagu je osnovao osnovao klub Redzovic Jiu-Jitsu, danas najpopularniji klub za taj sport u Chicagu. Uporedo sa tim, Eddie je 2006. godine pokrenuo televizijsku emisiju The Deen Show posvećenu razbijanju predrasuda o islamu i muslimanima.

The Deen Show je prva dijaloška emisija o islamu na engleskom jeziku pokrenuta u SAD-u. Tokom 11 godina postojanja i 800 emisija, The Deen Show se nametnuo kao jedna od najpopularnijih emisija tog tipa u svijetu, sa 3,7 miliona pratilaca na Facebooku i milionima televizijskih gledalaca.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker