Eddie Redžović ruši predrasude o muslimanima

The Deen Show

Vjeru ne treba kriviti za nedjela pojedinaca koja nemaju veze sa islamom, kaže autor emisije nastale u SAD-u koju gledaju milioni ljudi.

Piše: Nedim Botić

Eddie Redžović, autor televizijske emisije The Deen Show i uspješni sportista, ovog mjeseca boravio je u posjeti BiH. Redžović (43) je rođen u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York.

Odmalena se bavio sportom i borilačkim vještinama, ali je upao u loše društvo, bio član ulične bande te vodio problematičan život.  Ipak, uspio je da pronađe snagu i promijeni život nabolje. Polovinom 1990-tih boravio je u Bosni i Hercegovini kao prevodilac IFOR-a i SFOR-a, a odmah nakon toga otišao je u Brazil na izučavanje brazilske jiu-jitse.

Nosilac je crnog pojasa treći dan i život je posvetio borilačkim vještinama. Zajedno sa bratom Ademom i rođakom Idrizom u Chicagu je osnovao osnovao klub Redzovic Jiu-Jitsu, danas najpopularniji klub za taj sport u Chicagu. Uporedo sa tim, Eddie je 2006. godine pokrenuo televizijsku emisiju The Deen Show posvećenu razbijanju predrasuda o islamu i muslimanima.

The Deen Show je prva dijaloška emisija o islamu na engleskom jeziku pokrenuta u SAD-u. Tokom 11 godina postojanja i 800 emisija, The Deen Show se nametnuo kao jedna od najpopularnijih emisija tog tipa u svijetu, sa 3,7 miliona pratilaca na Facebooku i milionima televizijskih gledalaca.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.