Egipat: Suspendovan imam jer je u hutbi kritizirao Holandiju i podržao Tursku

Egipatsko Ministarstvo vakufa suspendovalo je jednog imama na tri mjeseca zato što je u hutbi kritizirao stav Holandije i iskazao načelnu podršku Turskoj.

Šejh Selame Abdulkavij, bivši savjetnik u Ministarstvu vakufa je oštro osudio ovakav postupak egipatskih vlasti, kazavši: “Ovaj postupak je apsolutno za osudu, nije smio biti preduzet.” Šejh Abdulkavijj je pojasnio da “imam nije iskazao politički i stranački stav, već je zauzeo častan stav i podržao jednu muslimansku zemlju u konflikut sa evropskim rasizmom.”

Šejh je postavio pitanje vjerskim vlastima u Egiptu, Ministastvu vakufa i el-Azharu, zbog čega smatraju dozvoljenim iskazivanje suosjećanja sa Francuskom i Njemačkom i osudu napada na teritorijama tih država, što je svakako, po njegovim riječima, dobro, ali to isto zabranjuju kada je u pitanju Turska i napadi Evrope usmjereni protiv islama.

Ministarstvo vakufa Egipta je u svom saopćenju u petak kazalo da je povjerenik ovog Ministarstva za okrug Giza, podnio pritužbu Ministarstvu protiv jednog od hatiba, šejha Muhammeda Abdulazima Abdulma’buda zbog navodnog “političkog govora” i da je donešena odluka da se hatib suspenduje na tri mjeseca.

Jedan od službenika Ministarstva, Džabir Tali’ je u televizijskom uključenju kazao da je jedan od hatiba “umjesto da govori o već određenoj temi o položaju žene, govorio o političkim temama.” On je dodao da je “ovaj hatib govorio o razmiricama Turske i Holandije i zapadnoj mržnji prema Ankari i time prešao crvenu liniju. On će biti procesuiran i kažnjen.”

IslamBosna.ba20

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.