EMOCIONALNI STRES IZAZIVA OŠTEĆENJA NA SRCU KAO I INFARKT

U Velikoj Britaniji hiljade odraslih pati od takozvanog takotsuba, odnosno sindroma slomljenog srca.Istraživači su dokazali da srce može biti oslabljeno kada određeni životni događaj utječe na osobu. Ranije su ljekari pretpostavljali da su ti utjecaji privremeni i da štete nisu dugotrajne, ali tim s univerziteta u Aberdeenu je razvio novu teoriju – prenosi klix.ba.

Studija u kojoj su učestvovali deseci osoba koji pate od sindroma slomljenog srca pokazala je da to stanje trajno slabi srce kao i srčani udar. Pacijenti su tokom dvije godine redovno radili ultrazvuk i magnetnu rezonancu, a istraživači su otkrili da oni koji pate od slomljenog srca nisu u stanju vježbati te da se brzo umore.

“Takotsubo je češći nego što smo mislili. Naša studija jasno pokazuje trajne neželjene učinke na srce. Ti pacijenti nisu u stanju vježbati i vrlo lako se umore. Naše istraživanje pokazuje da se takotsubo treba liječiti istom hitnošću kao i bilo koji drugi probleme srca te da pacijenti trebaju trajni tretman”, kazala je Dana Dawson, voditeljica istraživanja.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.