Erdogan: EU nas od 1963. godine zamajava

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Evropska unija treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili da im otvoreno kaže ako ih ne želi u toj zajednici.

Ako može može, ako ne ne. Mora se biti iskren. Ako ćete nas uzeti dajte znak, ako nećete, to nam recite”, rekao je Erdoan na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Istakao je da Evropska unija od 1963. godine zamajava njegovu zemlju u vezi s mogućim članstvom u Uniji.

“Od 1963. zavlačite Tursku. Nijednoj državi članici EU nije učinjena tolika nepravda”, kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i krize u Siriji, napominjući kako u Turskoj trenutno boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz te zemlje.

“U Turskoj je trenutno oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i oko 500.000 iračkih izbjeglica”, istakao je Erdoan.

Izrazio je zahvalnost Mađarskoj zbog solidarnosti i podrške koju je pružila Turskoj nakon pokušaja državnog udara FETO-a 15. jula 2016. godine.

“Nakon pokušaja državnog udara 15. jula, Mađarska je bila jedna od zemalja koja se najsnažnije solidarisala s našom zemljom. Nikada nećemo zaboraviti ovu solidarnost”, rekao je Erdoan, dodajući da je cilj da Turska i Mađarska dostignu trgovinsku razmjenu od 5 milijardi dolara.

“Prošle godine smo imali trgovinsku razmjenu od 2,6 milijardi dolara. Naš zajednički cilj je da tu cifru u najskorije vrijeme povećamo na pet milijardi dolara”, kazao je Erdoan.

S druge strane, Orban je istakao da Evropska unija nije iskrena prema Turskoj.

“Otvorili smo mnoga poglavlja pregovora, ali nijedno od njih nije zatvoreno”, rekao je premijer Mađarske, dodajući da će njegova zemlja i dalje podržavati Ankaru na putu prema Uniji.

“Mađarska je bila uz Tursku, a i dalje će biti”, kazao je Orban.

Predsjednik Turske Erdoan boravi u posjeti Mađarskoj na poziv predsjednika Mađarske Janoša Adera.

(AA)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.