Erdogan: Ideja “Velike Albanije” neprihvatljiva za Tursku

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su ideje nekih krugova o ujedinjenju Albanije, Makedonije i Kosova u “Veliku Albaniju” loša i neprihvatljiva za Tursku koja, kako je rekao, glasno zagovara poštovanje suvereniteta i cjelovitosti zemalja na Balkanu.

“To su loše stvari. Eto, vidite šta se dešava na Bliskom istoku, u Iraku, Siriji. Ne želimo da se takve krize događaju na Balkanu. Postoje oni koji za Balkan pokušavaju da skroje takve planove, ali im ne smijemo to dopustiti. Mi zagovaramo poštovanje suvereniteta i cjelovitosti država i to se mora shvatiti. Zato se takve igre više ne smeju igrati ovdje, u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji”, rekao je Erdogan u intervjuu za albansku mrežu Top čenel.

Predsjednik Turske je poručio da sve te zemlje treba da nastave svoj put kojim idu.

On je dodao da se različitosti u svakoj zemlji i društvu moraju prepoznati i iskoristiti kao bogatstvo, te istakao da takvo shvatanje stvari može pomoći Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama koje imaju to bogatstvo.

(rts.rs)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.