Erdogan o Khashoggiju: Zabrinjavajuće je da se to desilo u Turskoj

Nadam se da se nećemo suočiti sa situacijom kakvu ne želimo, rekao je turski predsjednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se i dalje nada pozitivnom ishodu istrage o nestalom saudijskom disidentu, piscu i novinaru Jamalu Khashoggiju, mada svjetski mediji javljaju da postoji mogućnost da je ubijen nakon što je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu.

Erdogan je objavio da nadležni organi pregledaju snimke sa nadzornih kamera koje pokrivaju ulaz u konzulat i provjeravaju avionske letove nakon Khashoggijevog nestanka u utorak.

„Pratim događaje. Kakav god bio ishod, informisat ćemo svijet o rezultatima zvanične istrage“, rekao je turski predsjednik, koji je dodao:

„Nadam se da se nećemo suočiti sa situacijom kakvu ne želimo. Još uvijek se nadam. Za nas je vrlo uznemirujuće što se ovo desilo u našoj zemlji“.

Turski izvori rekli su Reutersu da vjeruju da je Khashoggi ubijen u konzulatu, opisujući čin „ubistvom sa predumišljajem“.

Neimenovani izvor iz konzulata demantovao je to u izjavi za saudijsku novinsku agenciju, nazivajući optužbe neosnovanim.

Hod po tankoj žici

Khashoggi, vodeći kritičar saudijskog programa reformi pod vodstvom krunisanog princa Mohammeda bin Salmana, više od godinu je živio u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Al Jazeerin novinar Jamal Elshayyal, koji izvještava iz Istanbula, rekao je da turske vlasti pokušavaju „hodati tankom žicom“ kako ne bi narušili odnose između dvije zemlje.

„Turska vlada pokušava iznaći način da se izvuče iz ovoga bez potpunog kolapsa diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, ili makar privremenog zahlađenja veza.

Jer, ako turske vlasti uspiju nedvosmisleno dolazati da su saudijski agenti ubili novinara unutar konzulata u Istanbulu, to bi zahtijevalo neku vrstu snažne reakcije“.

Jedan politički izvor koji je govorio za Al Jazeeru izrazio je uvjerenje da će turska reakcija biti veoma snažna.

Diplomate ili agenti?

Ranije u subotu, Al Jazeerini izvori rekli su da je delegacija od 15 saudijskih zvaničnika došla u Tursku u dva odvojena aviona na dan kada je Khashoggi nestao, ali ostalo je nejasno da li se radi diplomatama ili agentima.

Turska vladajuća partija Stranka pravde i razvoja objavila je da će otkriti detalje koji se tiču Khashoggijevog nestanka.

Ranije, Mohammed bin Salman izjavio je da će saudijske vlasti dozvoliti Turskoj da pretraži konzulat, jer, kako je rekao, „nema se ništa kriti“.

Khashoggi je u konzulat došao u utorak kako bi završio papirologiju uoči vjenčanja sa vjerenicom, koja je identifikovana samo kao Hatice A., državljanka Turske.

Organizacije za ljudska prava pozvale su Saudijsku Arabiju da se izjasni o slučaju, dok je Human Rights Watch apelovao na Tursku da produbi istragu.

Izvor: Al Jazeera

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.