Erdogan obećao da će nastaviti podršku bratskom Kataru u zalivskoj krizi

“Sada nam oni koji su uznemireni jer smo skupa s našom katarskom braćom ili im šaljemo hranu i lijekove – bez obzira da li su gladni ili žedni – trebaju uputiti izvinjenje. Nastavit ćemo s našom podrškom Kataru”, izjavio je Erdogan za iftarom sa članovima svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u petak u Istanbulu.

Turski čelnik zatražio je od Saudijske Arabije, “najveće i najmoćnije države u Zalivu”, da ublaži napetosti i da ukine sankcije Kataru.

“Pogrešno je unositi nove nevolje u muslimanski svijet koji se već suočava s brojnim problemima. Kažem vam: neće biti pobjednika u ovoj bratskoj borbi”, izjavio je Erdogan.

“Morate raditi na okupljanju braće. To je ono što očekujemo od Saudijaca, čuvara svetih džamija (u Meki i Medini)”, dodao je.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati u Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne veze s Katarom u ponedjeljak, optužujući ga da sponzorira terorizam. Oni su u četvrtak naveli 59 pojedinaca i 12 entiteta povezanih s Katarom kao dio terorističkih organizacija, prenosi Russia Today.

(klix.ba)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.