Erdogan obećao da će nastaviti podršku bratskom Kataru u zalivskoj krizi

“Sada nam oni koji su uznemireni jer smo skupa s našom katarskom braćom ili im šaljemo hranu i lijekove – bez obzira da li su gladni ili žedni – trebaju uputiti izvinjenje. Nastavit ćemo s našom podrškom Kataru”, izjavio je Erdogan za iftarom sa članovima svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u petak u Istanbulu.

Turski čelnik zatražio je od Saudijske Arabije, “najveće i najmoćnije države u Zalivu”, da ublaži napetosti i da ukine sankcije Kataru.

“Pogrešno je unositi nove nevolje u muslimanski svijet koji se već suočava s brojnim problemima. Kažem vam: neće biti pobjednika u ovoj bratskoj borbi”, izjavio je Erdogan.

“Morate raditi na okupljanju braće. To je ono što očekujemo od Saudijaca, čuvara svetih džamija (u Meki i Medini)”, dodao je.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati u Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne veze s Katarom u ponedjeljak, optužujući ga da sponzorira terorizam. Oni su u četvrtak naveli 59 pojedinaca i 12 entiteta povezanih s Katarom kao dio terorističkih organizacija, prenosi Russia Today.

(klix.ba)
Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker