Erdogan: Razmotrit ću referendum o nastojanju Turske da uđe u EU

Erdogan već dugo govori kako EU s nelagodom gleda na mogućnost da ima članicu s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak kako će razmisliti o održavanju referenduma o nastojanju Turske da uđe u Europsku uniju koji je već dugo u zastoju, pokazujući ogorčenje procesom za koji kaže kako je napadnut predrasudom  protiv muslimana.

Izravno glasovanje o tome treba li Turska nastaviti kandidaturu za članstvo u EU-u mogla bi okončati pregovore Ankare za uključivanje, koji su službeno počeli 2005. i povećati njezinu udaljenost od Zapada, prenosi Hina.

Kritike zbog ‘čistki’

Zemlje EU-a, posebice Njemačka, kritične su prema Turskoj i Erdoganu nakon pokušaja puča 2016. godine.

U golemoj sigurnosnoj ‘čistki’ nakon neuspjelog puča 2016. u zatvor je poslano više od 100.000 ljudi, a deseci medija zatvoreni.

Erdogan se ljuti zbog, kako on to vidi, nedostatka potpore Zapada.

“Sada je 2018. i oni (EU) nas i dalje ostavljaju da čekamo”, rekao je Erdogan na jednom forumu u Istanbulu.

“Trebali bi se okrenuti 81 milijunu ljudi i vidjeti odluku tih 81 milijun ljudi”, rekao je govoreći o turskom izbornom tijelu.

Trenutačne’ mjere

On je rekao da ako bi se odlučilo održati referendum, mjere bi se mogle poduzeti “trenutačno”.

Erdogan, čiji su korijeni u političkom islamu, već dugo optužuje članice EU-a da gaje protumuslimanske osjećaje govoreći kako Unija s nelagodom gleda na mogućnost da ima zemlju članicu s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.