Evropski poslanici izglasali embargo na oružje Saudijskoj Arabiji

Uvodi se i zabrane na opremu koja može biti korištena u svakoj akciji vlasti u gušenju protesta.

Evropski poslanici danas su izglasali embargo na oružje Saudijskoj Arabiji, kao i uvođenje zabrane na opremu koja može biti korištena u svakoj akciji vlasti u gušenju protesta, objavio je Associated Press, prenosi Tanjug.

Poslanici su sa 325 glasa za, jedan protiv i 19 suzdržanih glasali za rezoluciju koja poziva države članice Evropske unije da uvedu embargo na oružje Saudijskoj Arabiji, u znak protesta zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Neobavezujuća rezolucija takođe nalaže prekid izvoza nadzornih sistema i ostalih proizvoda koji se mogu koristiti u vojnoj upotrebi u cilju represije.

„Članice EU ne smiju nastaviti zatvarati oči pred teškim slučajevima kršenja ljudskih prava koje čini saudijska vlada“ izjavila je vodeća poslanica Zelenih Ska Keller.

Ubistvo s predumišljajem

Ranije danas, saudijska državna televizija objavila je da je ubistvo Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu obavljeno “s predumišljajem”, objavila je saudijska državna televizija u četvrtak.

U saopćenju saudijskoj državnoj agenciji SPA, javni tužitelj je naveo kako je ta procjena zasnovana na osnovu dokaza koje su dale turske vlasti.

Saudijski zvaničnici su prvobitno tvrdili kako je Khashoggi napustio zgradu konzulata nakon njegovog nestanka poslije ulaska u zgradu 2. oktobra.

Kasnije priznali su kako je preminuo u konzulatu, ali su za njegovu smrt krivili fizički obračun s ljudima u ovom diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije, da bi narednih dana kazali da je ubijen gušenjem.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.